EURO SE BLIŽI / Vujčić odgovorio na pitanje hoće li rasti cijene i plaće pa otkrio što se dogodilo u drugim zemljama

Prije nego uvede euro kao službenu valutu, Hrvatska mora udovoljiti mnogim kriterijima

29.7.2021.
14:45
VOYO logo

Hrvatska narodna banka idući tjedan bi trebala objaviti natječaj za grafičko rješenje hrvatskih kovanica eura. Ono koje bude odabrano kao pobjedničko, bit će poslano u Bruxelles na potvrdu, javlja HRT.

Traže se po tri dizajna za četiri motiva. Pobjednici će dobiti nagradu od 70 tisuća kuna. Euro bi kunu trebao zamijeniti prvog dana 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svim kovanicama podloga će biti hrvatska šahovnica, a na njoj će stajati i karta Hrvatske, glagoljica i Nikola Tesla.

Image
ŠPRAJC KOMENTAROM 'RASTURIO' POLICIJU /

'Da je s pitomcima u užičkom kolu zaplesao i Tesla, pitomci bi vjerojatno završili na kovanicama Eura'

Image
ŠPRAJC KOMENTAROM 'RASTURIO' POLICIJU /

'Da je s pitomcima u užičkom kolu zaplesao i Tesla, pitomci bi vjerojatno završili na kovanicama Eura'

"Taj proces ima za cilj da euro bude uveden u Hrvatskoj 2023. Bitno je da na vrijeme budemo spremni i u tehničkom pogledu, a jedan od aspekata su sigurno kovanice", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriteriji koje još trebamo ispuniti

Prije nego uvede euro kao službenu valutu, Hrvatska mora udovoljiti mnogim kriterijima. Neki od njih su određena razina javnog duga, deficita, inflacije, tečaja i kamatnih stopa. Javne financije su trenutno pod kontrolom, kaže ministar financija Zdravko Marić.

"Prema trenutnom stanju u proračunu, mi se već ove godine vraćamo na silaznu putanju udjela javnog duga u BDP-u. Za neka dva postotna boda bi trebala biti dinamika smanjivanja svake godine u idućem trogodišnjem srednjoročnom razdoblju", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li porasti cijene?

Cijene ne bi trebale znatnije porasti zbog eura, tvrdi guverner HNB-a Boris Vujčić.

"Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene u kunama i eurima prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura", rekao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi kako uvođenje eura donosi pozitivne promjene za građane, ako je suditi po iskustvu drugih zemalja. "U svim zemljama koje su uvele euro, dogodilo se da je nakon uvođenja eura standard života porastao, drugim riječima da su plaće rasle brže nego cijene", kazao je Vujčić te dodao kako bi na gospodarstvo trebalo biti uspješnije, a plaće bi trebale biti veće nego što bi bile da ne uvedemo euro, prenosi HRT.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo