Eufrazijeva bazilika ide na prodaju?

Porečko-pulska biskupija mogla bi bankrotirati, a Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća, koja je najvrjedniji spomenik kulture u Poreču, mogla bi na bubanj, odnosno na prodaju!

1.8.2011.
9:22
VOYO logo

Potvrdio je to kancelar i ekonom Porečko-pulske biskupije Ilija Jakovljević, čija biskupija bi na račun talijanskih benediktinaca trebala uplatiti čak 30 milijuna eura odštete.

Naime, papa Benedikt XVI. je u nekoliko koraka pogodovao talijanskim benediktincima kako bi vratili imovinu, odnosno veliko zemljište i samostan u Dajli blizu Novigrada u Istri, odakle su otišli u Italiju 1948., ali i krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon potpisivanja Osimskih sporazuma, za odštetu od Italije dobili 1,7 milijardi tadašnjih lira. Sada su, preko Vatikana, ponovo zatražili povrat imovine ili odštetu, a Papa im je to i omogućio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je osnovao kardinalsku komisiju kojoj je na čelo postavio kardinala Attilija Nicoru, a kao članove imenovao kardinala Juliana Herranza te zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Oni su, bez pristanka mjesne Porečko-pulske biskupije, sastavili dekret 18. studenoga prošle godine te obvezali porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana da ga u roku od 30 dana potpiše te da tako zaduži vlastitu biskupiju i podmiri već sedamdesetih podmirene račune talijanskim benediktincima, koji su samostan dobili na korištenje od grofa Grisonija, ali pod uvjetom da ne odu iz njega, piše Vjesnik.

Biskup Milovan odbio je potpisati taj vatikanski dokument, odmah obavijestio sve biskupe iz Hrvatske koji su ga podržali u tome da ne potpisuje ugovor te da zatraži reviziju. Podršku u nepotpisivanju štetnog ugovora biskup Milovan dobio je i od svih svećenika svoje biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biskup Milovan nije želio potpisati vatikanski dokument, Papa je imenovao nadbiskupa Santosa Abrila y Castella da dođe u Pulu i da, oduzevši na jedan dan mjesnom biskupu Milovanu njegove ovlasti, u ime biskupije i župe Dalija potpiše ugovor s benediktincima. Riječ je o vatikanskom izaslaniku koji trenutačno ima dužnost potpredsjednika vatikanskog ureda Apostolske komore, a zanimljivo je da je od devedesetih do danas bio apostolski nuncij u čak nekoliko država u regiji - Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), Sloveniji, BiH, Makedoniji.

Biskup Milovan kod premijerke Kosor

Kako je Porečko-pulska biskupija dio dobara već prodala otkako ih je dobila u postupku povrata nacionalizirane imovine devedesetih godina, ona je ne može vratiti te bi trebala platiti odštetu od čak 30 milijuna eura. Na pitanje zbog čega je biskupija prodavala imovinu, kancelar Jakovljević je rekao da je dio sredstava od prodaje uložen u gradnju Crkve sv. Josipa u Puli, obnovu crkve u župi Dajla te na jedan od najvećih projekata Porečko-pulske biskupije - Pazinski kolegij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli slučaj prijavljen je i državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Zbog slučaja koji je digao na noge Istru i Hrvatsku, premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak će se u Banskim dvorima susresti s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo