ČITAV NIZ DETALJA / EU priprema velike promjene za sve vozače, među ostalim, Njemačka će moći uzimati vozačke u Hrvatskoj

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Do sada su sve policije u Europskoj uniji mogle vidjeti ako ste kažnjeni zbog prebrze vožnje ili vožnje pod utjecajem alkohola, a Europska komisija to planira proširiti

12.3.2023.
17:00
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija je u okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u zemljama članicama, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

Europa bi trebala u procesu digitalizacije dobiti prvu digitalnu vozačku u svijetu. Na taj način će se stvoriti jedinstvena baza podataka koja će olakšati posao policajcima. "Vaše vozačke dozvole bile bi na vašim telefonima ili na drugim digitalnim uređajima iako biste i dalje mogli zatražiti i fizičku vozačku dozvolu, ako tako preferirate", objasnila je Adina Valean, povjerenica za promet Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nulta stopa tolerancije na alkohol

Mladi vozači mogli bi na probni rok nakon položenog vozačkog ispita, a uvela bi se i nulta stopa tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola. Unatoč tome što se statistika u Hrvatskoj popravila, u Europi vozači mlađi od 30 godina još sudjeluju u dva od pet smrtonosnih sudara.

"Mislim da se ništa posebno neće promijeniti. Izgledat će kao i do sada, samo što neće smjeti voziti pod utjecajem alkohola i morat će se pridržavati brzine kao i do sada. Mislim da neće biti velikih promjena što se tiče mladih vozača", kazao je za HRTKrunoslav Antonić, instruktor vožnje A i B kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena pravila o kaznama odnosit će se na sve vozače. Policije zemalja članica Europske unije će moći vidjeti baze podataka o vozačima u bilo kojoj drugoj članici. Do sada su sve policije u Europskoj uniji mogle vidjeti ako ste kažnjeni zbog prebrze vožnje ili vožnje pod utjecajem alkohola, a Europska komisija to planira proširiti.

Prekršaji koji se vide

Tako će svaki policajac uz prethodno navedene prekršaje moći vidjeti i ako napravite jedan od sljedećih prekršaja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. neodržavanje dovoljnog razmaka između vozila

2. opasno pretjecanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. opasno parkiranje

4. prelazak preko jedne ili više punih crta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. vožnja u pogrešnom smjeru

6. nepoštovanje pravila o oslobađanju koridora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka će moći uzeti vozačku i Hrvatima

Promjene će se odnositi i na oduzimanje vozačke. Ako bilo gdje u Europi počinite teški prometni prekršaj, mogli biste ostati bez vozačke, a onda ju više ne biste mogli izvaditi ni kod kuće ni u bilo kojoj državi članici.

"Primjerice, kada njemačka policija utvrdi određeni prekršaj i počinitelja, a ta osoba nije dostupna, koristit će određene podatke putem suradnje s policijom naše države i na takav način, naravno uz ovlasti, koristiti podatke i poduzeti određene mjere odnosno izvršiti sankciju te čak, ako je potrebno, oduzeti vozačku", naveo je Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari predviđaju kako neće proći previše vremena prije nego što se krene u implementaciju ovog zakona. Europa je postavila cilj da do 2025. godine na cestama ne raste broj poginulih. 

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo