Ešton i File urgiraju za Srbiju

Uputili pismo članicama EU u kome traže pozitivnu odluku za otvaranje pregovora

21.6.2013.
13:44
VOYO logo

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File uputili su jutros zajedničko pismo članicama EU u kome traže "jasnu pozitivnu odluku" o otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

U četiri stranice dugom pismu u koje je Tanjug imao uvid konstatuje se da su Beograd i Priština postigli "značajan napredak" u normalizaciji odnosa, što je bio uslov koji je Savet postavio u decembru da bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu se zatim taksativno navode konkretni koraci koji su preduzeti na implementaciji Briselskog sporazuma, kao i dogovori koje su dve strane postigli proteklih nedelja.

Ključna rečenica je na samom kraju pisma, a u njoj Ešton i File traže da Savet donese "Jasnu i pozitivnu odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom i početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomatski krugovi u Briselu ocenjuju da će ovo pismo imati veliki značaj kada šefovi država i vlada zemalja članica budu raspravljali o datumu za Srbiju 28. juna u Briselu.

Šefovi misija zemalja članica pri EU danas će održati sastanak i na osnovu pisma Eštonove i Filea sačiniti nacrt odluke o datumu koji će nakon toga biti prosleđen šefovima diplomatija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo