ESTOFEX IZDAO UPOZORENJE ZA HRVATSKU: / Stižu nam oluje i pijavice, ali i iznimno niže temperature ovaj tjedan

Image

U utorak poslijepodne u Lijepoj našoj očekuju se česti i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, uz mjestimično olujno nevrijeme

13.8.2019.
19:38
VOYO logo

Europski sustav za prognoziranje oluja, ESTOFEX, oglasio je alarm za velik dio Hrvatske i to onaj drugog stupnja. Već za poslijepodne najavljene su oluje za područje kopnene Hrvatske, dok se tijekom noći i na Jadranu očekuju nevrijeme i pijavice. U utorak poslijepodne u Lijepoj našoj očekuju se česti i obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, uz mjestimično olujno nevrijeme.

Srijeda prijepodne donosi malo stabilnosti, a sredinom tjedna diljem Hrvatske stiže zahladnjenje. U velikom dijelu unutrašnjosti očekuju se niže temperature. Što znači da nakon toplinskog vala slijedi osjetno hladnije vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi neizostavan pad temperature

Kako kaže prognoza HRT-a, važno je naglasiti i kako će vrućina barem malo popustiti, ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a najmanje u južnijim krajevima, gdje će se zadržati sunčano. U sjevernijim će krajevima biti oblačnije, već prijepodne uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom u Istri i Gorskome kotaru, a zamjetno češćih i obilnijih pljuskova s grmljavinom, uz mjestimična olujna nevremena, u većini će krajeva biti od utorka navečer do srijede prijepodne.

Image
Foto: HRT

Ako nestabilnosti gdjegod i izostanu, pad temperature neće. Sredinom tjedna diljem će Hrvatske zamjetno osvježiti. U većini unutrašnjosti poslijepodnevna će temperatura biti niža nego u ponedjeljak čak i za više od 10 °C. Gdjegod čak i za oko 15 °C! Pritom će se do kraja srijede posvuda razvedriti pa će tijekom blagdana Velike Gospe biti pretežno suho i sunčano, ali i relativno svježe, na kopnu ponegdje uz jutarnju maglu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke krajeve bi opet mogao zahvatiti toplinski val

U nastavku tjedna opet promjenljivije, uz mogućnost povremene mjestimične kiše uglavnom u unutrašnjosti, te diljem Hrvatske ponovno toplije, pa će ponegdje biti i vruće, najprije u Dalmaciji, zatim i mjestimice u sjevernijim krajevima.

No ta će vrućina, uz koju je u nekim krajevima moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje, vrlo vjerojatno biti puno podnošljivija od ove potkraj prošloga tjedna i početkom ovoga, prognoziraju meteorolozi Zoran Vakula i Krunoslav Mikec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike