EPIDEMIJA SVRABA MEĐU ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA U PULSKOJ BOLNICI: / 'Izvor je najvjerojatnije oboljeli pacijent'

Image
Foto: screenshot/RTL

Nema potrebe ni mjesta panici jer sve je pod nadzorom. Reagirali smo brzo i efikasno te od jučer, to jest od prve pojave do danas nema novooboljelih", izavila je dr. Irena Hrstić

19.9.2019.
20:44
screenshot/RTL
VOYO logo

U službi za internu medicinu pulske Opće bolnice među zdravstvenim je djelatnicima u srijedu otkrivena epidemija svraba, potvrđeno je u četvrtak poslijepodne iz te bolnice.

"Izvor epidemije je najvjerojatnije oboljeli pacijent kod kojeg se postavila sumnja na svrab. Radi se o bolesti koja se vrlo lako prenosi u bliskom kontaktu s oboljelom osobom tijekom uobičajenih radnih procesa pružanja zdravstvene skrbi", navode iz pulske Opće bolnice i dodaju kako je u suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarnom inspekcijom obavljen epidemiološki izvid te su propisane protuepidemijske mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na novonastalu situaciju, planirani hladni prijami i posjeti na odjel bit će reducirani do završetka epidemije", javljaju iz bolnice.

Ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić potvrdila je u izjavi za Hinu kako je svrab uočen samo u petero od 150 zaposlenika u Službi za internu medicinu te kako nema mjesta panici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema potrebe ni mjesta panici jer sve je pod nadzorom. Reagirali smo brzo i efikasno te od jučer, to jest od prve pojave do danas nema novooboljelih", izavila je dr. Irena Hrstić.

Inače, svrab je kožna zarazna bolest koja se pojavljuje u svim dijelova svijeta. Njezin je uzrok grinja, a manifestira se izrazitim svrbežom i tipičnim crvenim kožnim promjenama. Svrbež se pojačava s toplinom, a najizraženiji je tijekom noći. Svrab se najčešće prenosi dugotrajnim kontaktom s oboljelom osobom, a liječi se lokalnim preparatima te samo katkad lijekovima koji se uzimaju na usta. Ako se bolest prepozna i s liječenjem počne kod prvih kliničkih znakova, bolest je relativno laganog tijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo