'ENO JE, STIGLA JE GOSPA!': / U Primošten dovezen 17-metarski kip koji će se vidjeti čak iz Italije

Image

Spomenik Gospi od Loreta, 17 metara visok kip koji će biti postavljen i početkom svibnja svečano otkriven na brdu Gaj iznad Primoštena, dovezen je danas u to mjesto.

3.4.2017.
15:34
VOYO logo

"Vidio sam dvije labudice kako s magistrale skreću prema Gaju, a prije toga mi je poštar rekao: 'Eno je, stigla je Gospa'. Svi smo znali da će ovih dana doći i svi smo zbog toga uzbuđeni jer Primoštenci obožavaju svoju Gospu od Loreta i ponosni su što će u svome selu dobiti takvu atrakciju", kazao je za portal ŠibenikIN jedan uzbuđeni mještanin.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

TRI ŠLEPERA DOVEZLA GOSPU: Počela montaža kipa visokog 17 metara

Image

TRI ŠLEPERA DOVEZLA GOSPU: Počela montaža kipa visokog 17 metara

Otvorenje svetišta - 10. svibnja

Vijest o tome kada će kip u dijelovima biti dovezen u Primošten iz radionice u Zagrebu, gdje su ga izradili arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević držana je u tajnosti kako se ne bi ometali radovi na brdu Gaj. Kip će ondje biti postavljen do početka svibnja, a blagoslov je planiran 6. svibnja. Buduće svetište trebalo bi biti otvoreno 10. svibnja kada Primoštenci slave dan svoje zaštitnice, Gospe od Loreta.

Image
Image

Najveći takav spomenik na svijetu

Projekt izrade kipa, na inicijativu načelnika općine Stipe Petrine, započeo je još 2012. godine. Kip je obložen mozaikom od zlata, srebra i obojenog stakla i kada bude postavljen bit će najveći takav spomenik na svijetu. A kad sunce bude jako sjalo, odbljesak od mozaika bit će vidljiv i s druge strane Jadrana, iz Loreta u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Petrina očekuje da buduće svetište nađe mjesto na hodočasničkim rutama marijanskih svetišta, zbog čega su nedavno u Primoštenu boravili predstavnici talijanskog projekta Cammini Lauretani s kojima je dogovorena suradnja u tom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo