EMOTIVNE PRIČE S MERKURA / 'Majka je dala organ kćeri, teta nećakinji, sestra bratu, a u zadnjem slučaju suprug supruzi'

'Trudnoća je prošla kao da sam najzdravija osoba na svijetu, jer nakon transplantacije stvarno i jesam. Tako se osjećam od prvog dana transplantacije, odnosno od prvog dana kad sam dobila poziv i saznala da imaju donora za mene'

5.12.2023.
21:56
VOYO logo

Od prve transplantacije jetre u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu prošlo je 25 godina. Do danas su napravili 1772 transplantacije jetara, 903 puta transplantirali bubreg i 150 gušteraču. Vedrana Turković i cijela njena obitelj sada nose osmijeh na licima. Ona je dobila priliku za novi život prije pet godina, a nakon toga rodila je djevojčicu, donosi Danas.hr.

"Trudnoća je prošla kao da sam najzdravija osoba na svijetu, jer nakon transplantacije stvarno i jesam. Tako se osjećam od prvog dana transplantacije, odnosno od prvog dana kad sam dobila poziv i saznala da imaju donora za mene", izjavila je Vedrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anesteziologinja iz KB-a Merkur, Jadranka Pavičić Šarić, ističe: "Imamo neke od najljepših priča. Priča majke koja je dala organ kćeri, tete koja je dala svojoj nećakinji, sestre koja je dala bratu. Posljednja naša lijepa priča je suprug koji je supruzi dao desni režanj jetre."

Počeci su bili teški

Počeci transplantacija svakako su bili teški, a kirurg Branislav Kocman, specijalist abdominalne kirurgije u KB Merkur, kaže kako su nakon 500. transplantacije prestali brojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa smo išli avionom, pa kad smo se trebali vratiti, onda je došlo nevrijeme nad Velebitom. Pa onda neki saniteti koji nisu imali ni grijanje, a nad Velebitom snježna mećava, pa smo išli nazad. Putovanje do Zagreba trajalo je 5-6 sati…"

"S jedne strane zida ste imali bagere koji su razbijali stare temelje i radili konstruktivnu obnovu, a s druge strane je primarijus radio najsofisticiraniji kirurški zahvat koji postoji u medicini. Stvarno teško i izazovno vrijeme", dodao je ravnatelj Kliničke bolnice Merkur Mario Starešinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo