Istraga o aferi sms / EKSKLUZIVNO Sve više sumnji da je Brkić probio mjere nadzora Franje Varge

Ekskluzivno otkrivamo kojeg je visokog državnog dužnosnika kontaktirao Franjo Varga nakon što je dobio dojavu da je pod policijskim nadzorom

18.12.2018.
22:31
VOYO logo

Afera SMS stigla je i do nekad i danas ključnih ljudi HDZ-a. U Uskoku je danas poslijepodne ispitan bivši predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a kako doznajemo, prošli tjedan je ispitan i aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Podsjetimo, afera se otvorila nakon uhićenja Franje Varge koji je za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića izradio one lažne SMS-ove. Ispostavilo se da je Varga dobio dojavu da ga policija nadzire i to od kuma Milijana Brkića, Blaža Curića, koji je također uhićen i sjedi u pritvoru. Ali nakon tih uhićenja ispostavilo se i da je Varga bio povezan i s Tomislavom Karamarkom i sa savjetnikom predsjednice za nacionalnu sigurnost Vladom Galićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša Ivana Ivanda Rožić presrela je Tomislava Karamarka uoči ispitivanja u Uskoku i dobila prvi intervju s bivšim predjednikom HDZ-a otkako je izbila ova afera koja trese sve grane vlasti - i Sabor i Vladu i Ured predsjednice. Dakle, Tomislav Karamarko i Ivana Ivanda Rožić.

Dakle čuli ste, nekad prvog čovjeka obavještajne zajednice, nekad prvog čovjeka HDZ-a koji iskreno kaže - nema istrage iz koje ne curi. Kakav sustav, kakva država. Pa nije onda ni čudo da je u curenje informacija iz istrage upetljan i nekad najbliži suradnik Tomislava Karamarka, a danas zamjenik Andreja Plenkovića, ali očito više ne tako blizak zamjenik - Milijan Brkić. Pa je status svog zamjenika u HDZ-u čiji je kum uhićen u aferi Plenković vrlo suzdržano komentirao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A premijer danas i svih proteklih tjedana koliko traje ova afera nije suzdržan bez razloga. Naime, Uskok ima već dosta indicija da se njegov zamjenik našao u nedozvoljenoj poziciji.

Evo što smo doznali o dosadašnjem tijeku istrage: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20. rujna policija i sigurnosne službe već neko vrijeme drže pod mjerama tajnog praćenja Franju Vargu u istrazi oko falsificiranih SMS-ova za Zdravka Mamića. Ali tog dana Blaža Curića naziva njegov kum Milijan Brkić. Možda su razgovarali o vremenu, sportu, tko će ga znati, ali zabilježena je dosta intezivna uzajamna komunikacija. I u jednom trenutku, usred te komunikacije, Blaž Curić zove Franju Vargu i dojavljuje mu da mu se sprema uhićenje i da počisti sve hard diskove i svoj laptop. I sad slijedi još jedan kritičan moment za Plenkoivćevog zamjenika: nakon te dojave i Franjo Varga  kontaktira Milijana Brkića.

O prirodi i sadržaju te komunikacije možemo također samo nagađati. To je ono što se tiče Milijana Brkića. A evo gdje su prema dosadašnjim saznanjima u toj priči Tomislav Karamarko i Vlado Galić, nekidan smjenjeni savjetnik predsjednice Republike za nacionalnu sigurnost.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, kao nedavno Zdravka Mamića i Ivicu Todorića i njih je netko nekad uvjerio da je Franjo Varga neki informatički genije koji razumije Internet, telekomunikacije, pravi moderni obavještajac koji može čuda učiniti. Varga se čak predstavljao kao agent FBI-a pa je netko od njih valjda povjerovao i u tu budalaštinu. Pa su od Varge naručivali da im za HDZ radi nekakve analize, informatičke istrage, trola po portalima, prati telefonsku komunikaciju a na tom tragu bilo je i nešto privatnog angažmana.

Pri tome su mu te usluge uredno plaćali na račun pa je i to uredno zabilježeno. Nije bila riječ o velikim iznosima, evo i to je dao naslutiti Tomislav Karamarko, 500 do 1000 kuna, ali kad se uzme u obzir što im je Varga za te novce isporučio - rezultat je za tu ekipu prilično porazan. Varga im, naime, nije napravio ništa: čovjek je po svemu sudeći samo ražalovani policijski hohštapler ali vrhunski hohštapler. Shvatio je da cijeloj toj ekipi koja je nekad drmala policijsko-obavještajnim sustavom svaki burek može prodati kao kavijar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad je prodao burek njima, kako tek ne bi Zdravku Mamiću. S tim da je na poslovima s tako važnim HDZ-ovcima, između ostalog i sa savjetnikom Predsjednice za nacionalnu sigurnost, Varga već stekao zavidne reference pa je Mamiću naplatio koliko nikome prije nije. 

I tu se negdje krug zatvara, a tko će u tom krugu u zatvor, a tko van iz zatvora, znat će se već sutra kad sud odlučuje o produženju pritvora za Franju Vargu i Blaža Curića. Ali bez obzira što kazao sud, Franjo Varga koji je nasamario cijelu kremu HDZ-ovog političko-policijsko-obavještajnog miljea, od Milijana Brkića i Vlade Galića do Tomislava Karamarka i Zdravka Mamića, u zatvoru ili van njega zaslužuje naše najdublje i najiskrenije poštovanje. Franjo, care!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo