Pomoćnik ministra branitelja / EKSKLUZIVNO 'Prekopali smo sve oko Ovčare, vjerojatno su grobišta premještena'

U RTL-u Danas gostovao je pomoćnik ministra branitelja za nestale Stjepan Sučić

18.11.2018.
18:46
VOYO logo

U RTL-u Danas gostovao je pomoćnik ministra branitelja za nestale Stjepan Sučić. 

1991. kročili ste kolonom kojom je danas kročila Kolona sjećanja, ali tada je to bio Križni put. Kakve su emocije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erupcija je emocija. Danas smo u miru i tišini s molitvom se sjetili svih onih žrtava iz 1991. godine, ne samo Vukovara, nego i svih žrtava u Domovinskom ratu.

Prvi ste čovjek Ureda za zatočene i nestale Ministarstva branitelja. U posljednjih godinu dana prikupili ste informacije o 14 mogućih lokacija, prikrivenih grobnica. Možemo li uskoro očekivati iskapanja, što to znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava za zatočene i nestale kao provedbeno tijelo Vladinog Povjerenstva za nestale sustavno predano i odgovorno postupa prema tome humanitarnom pitanju. Vi kažete da imamo 14 saznanja za eventualna grobišta. U našem smo mandatu prekopali i istražili sve što je bilo zatečeno u Upravi i sve što su Vladina tijela u međuvremenu dostavila kao  informaciju za eventualna grobišta. Trenutno imamo još samo jedno saznanje koje se utočnjava i da se nisu dogodili ovi dani obilježavanja žrtve Vukovara, vjerojatno bismo radili na utočnjavanju, odnosno na probnom iskapanju za tu lokaciju. 

Oko Ovčare ste provjerili više od 7500 četvornih metara. Ima li saznanja da je tamo moguća još jedna masovna grobnica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju javnog pogovora prošle smo godine gotovo četiri mjeseca proveli sa svim resursima u aktivnostima na Ovčari. Sve što je eventualno ukazivalo da bi se moglo raditi o grobištima smo pretražili s inovativnim metodama pretraživanja. Pretražili smo gotovo 40.000 kvadratnih metara, prekopali smo cijelu šumu Vorginac, gotovo 70.000 kvadratnih metara, međutim ništa. 

Što znači da je sve na drugoj strani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno. Sustavno je Jugoslavija i prije mirne reintegracije, ali i prije osloboditeljskih operacija koje su se provodile, radila na premiještanju grobišta. Očekujemo u ovom prijelaznom razdoblju, kada Srbija pokušava ući u EU, da ćemo kroz poglavlje 23. uspjeti i napraviti pritisak na Srbiju da se dostave sva saznanja kojima oni raspolažu. 

Znači li to i blokadu ako ne ispune to što su preuzeli?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega ćemo inzistirati da se pretraže arhive. Vojne arhive i arhive obavještajnog sustava. Informacije su preko, ljudi koji su  radili na premiještanju grobišta su i dalje u Srbiji i Srbija ako želi može i, svakako će na kraju, morati to i dostaviti. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo