S obzirom na to da ima najdužu granicu s trećim zemljama Hrvatska je predziđe ulaska zdrave hrane u Europu.
Ekipa RTL-a cijelo je jutro provela s fitosanitarnim inspektorima na graničnom prijelazu Bajakovo i provjerila kako se kontrolira voće i povrće – koje ulazi u Hrvatsku, a time i u ostale zemlje Europske Unije.
Svakog dana 30 do 40 kamiona prođe kroz Bajakovo. Osim vizualnog pregleda, tu je na desetke papira. Dok je ekipa RTL-a bila na Bajakovu pregledan je kamion iz Srbije u kojem je bilo 18 tona voća i povrća za tvrtku iz Zagreba, a svaki proizvod mora posebno provjeriti.
Od svih pošiljki, samo 30 posto završava u Hrvatskoj
Najvažniji je vizualni pregled, ponekad se ide još na dodatnu kontrolu.
"Kad posumnjamo na nešto, ako je recimo u paprici slučajno rupica od štetnika, onda je prerežemo uzduž, možda se nalazi gusjenica, možda se nalazi ličinka ili nešto... Ako uspijemo sami detektirati detektiramo, ako ne – šaljemo u Zagreb na dodatnu analizu", objasnila je viša fitosanitarna inspektorica Marina Kalistović.
Od svih ovih pošiljki – samo 30 posto toga završava u Hrvatskoj, ostalo ide u druge zemlje Europske unije, Njemačku, Austriju, Francusku i druge zemlje. Više pogledajte u prilogu Ivane Ivande Rožić: