TKO JE NAJVIŠE ZARADIO? / Ekskluzivno: Direkt doznaje koliko je AlixPartners platio hrvatske konzultante u slučaju Agrokor

Informaciju smo dobili od samog Alixa uz dozvolu njegovih lokalnih partnera koji su prvi put pristali objaviti svoje naknade

11.12.2018.
22:12
VOYO logo

Izvanredna uprava Agrokora ispunila je obećanje s početka mandata Fabrisa Peruška i objavila sve troškove svojih savjetnika od 10. travnja 2017. kad je počeo proces  Izvanredne uprave i nagodbe vjerovnika. 

Dakle, ukupni trošak oko 200 savjetnika koji su radili za Agrokor ovih godinu i 8 mjeseci, iznosi 85,3 milijuna eura. U okviru tog iznosa je isplaćen i dogovoreni bonus od 18,9 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih savjetnika najviše je isplaćeno glavnom savjetniku, američkoj tvrtki Alix Partners, skoro 30 milijuna eura, što je oko 35 posto ukupnog troška za sve savjetnike. 

Drugi na listi su britanski Kirkland &Ellis kojima je isplaćeno 16,5 milijuna eura ili oko 19 posto ukupnog troška. Na listi Agrokorovih savjetnika prvo hrvatsko ime srećemo tek na 12. mjestu gdje se nalazi odvjetnički ured Bogdanović i Dolički. A popularni premijerov prijatelj Boris Šavorić je zadnji na toj listi, sa 100.000 eura prihoda ili 0,1 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali to nije sve. RTL Direkt ekskluzivno doznaje i koliko je glavni savjetnik Agrokora, AlixPartners platio svoje hrvatske konzultante koji su se povlačili po aferi Hotmail.

Informaciju smo dobili od samog Alixa uz dozvolu njegovih lokalnih partnera koji su prvi put pristali objaviti svoje naknade o kojima se već mjesecima spekulira.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je od svoje zarade na Agrokoru od 29,8 milijuna eura Texo Menagmentu, u kojem je nekad radio Ante Ramljak, Alix isplatio 2,43 milijuna eura.  Drugi Alixov savjetnik koji je radio na poslu za Agrokor je Altera savjetovanja u vlasništvu Branimira Bricelja, njima je Alix isplatio 2,55 mil eura. Konzultantskoj kući Caper Željka Perića isplaćeno je dosad  800.000 eura, Komunikacijskom uredu Kristine Laco 780 tisuća eura i  brokerskoj kući Intercapital 710 tisuća eura.

Za RTL Direkt cijeli ovaj proces i visine naknada komentirao je i Alastair Beveridge, izvršni direktor u Alix Partnersu, koji je i objavio sve pove podatke. Kaže, da bez obzira što se nama u Hrvatskoj ovi iznosi čine velikima, da je ovo jedan od najjeftinijih procesa restrukturiranja u svjetskim razmjerima. Naime trošak savjetnika i svih nakanda je iznosio 1,1 posto Agrokorovog duga dok je prosjek u svijetu tri puta viši, oko 3, 3 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj restrukturiranja Agrokora je sigurno bio jedan od najkompliciranijih takvih slučajeva u svijetu u posljednjoj godini. Vođen je s timom ljudi iz AlixPartnersa sa preko 150 lokalnih i internacionalnih konzultanata i uspješno je odrađen. Iako se čini kako je ukupna naknada velika, u usporedbi sa sličnim situacijama međunarodno, to su niski troškovi. Ti troškovi navedeni su u svim mjesečnim izvještajima Agrokora od travnja 2017. godine, a i platili su ih vjerovnici."

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo