'Slučaj Holdinga i Čistoće otvorio je Pandorinu kutiju' / Ekonomski stručnjak najavio drugu rundu inflacije i upozorio na veliki problem: 'Moglo bi biti kritično!'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vlada je htjela politički opravdati ulazak u europodručje. Ipak, siguran sam da ono neće imati značajan utjecaj na rast cijena, kaže Novotny

2.2.2023.
13:35
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je prvi mjesec korištenja eura u Hrvatskoj, a osvrnuo se i na situaciju s Inom. Kaže kako je očekivao da euro neće pogurati inflaciju.

“Inflacija je dosegla neku razinu. Vlada je nepotrebno reagirala nervozno na izdvojene slučajeve, zbog toga sam odmah govorio da je potrebno pričekati statistiku. Ona ipak ima metodologiju, to nije slučajni uzorak. Otud i diskusije o tome jesu li u Sloveniji niže cijene ili nisu. Vlada je htjela politički opravdati ulazak u europodručje. Ipak, siguran sam da ono neće imati značajan utjecaj na rast cijena. To može biti pojedinačan slučaj, ali to nije razlog da Vlada tako nervozno reagira i putem DIRH-a izvrši opresiju prema malom poduzetniku”, kaže analitičar Novotny za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladina bijela lista

Samo su tri velika trgovačka lanca pristala na Vladinu “bijelu listu“, a o uzrocima tako lošeg odaziva, Novoty kaže: “Hrvatska je članica EU-a, monetarne unije, prostora u kojemu je ključna pretpostavka slobodno formiranje cijena, kretanje roba i usluga, ljudi, kapitala. Te primarne ekonomske slobode ne može nitko od nacionalnih političara nadjačati.”

“I ja bih postupio kao veliki trgovački lanci… Ministri se mijenjaju, ali ekonomske strukture ostaju. Politički utjecaj na ekonomske strukture ne smije i ne može biti. Svi znaju da ne može jedan krug političara koji traje četiri, osam godina, imati veliki utjecaj, kao što ne smiju imati veliki utjecaj na kretanje na monetarnoj sferi. Da biste nešto bitnije učinili, u monetarnim politikama nema zaokreta”, objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD 1,30 DO 1,52 EURA /

Dan D za regiju, svima poskupilo gorivo. Dizel najskuplji u Sloveniji, benzin u RH

Image
OD 1,30 DO 1,52 EURA /

Dan D za regiju, svima poskupilo gorivo. Dizel najskuplji u Sloveniji, benzin u RH

Na pitanje je li ovo onda početak kraja državnog intervencionizma u Hrvatskoj, Novotny kaže: “Apsolutno. Hrvatska je politika naučila intervenirati. Sjetimo se brodogradnje, uzaludno bačenog novca, poljoprivrede…”

Intervencionizam smije trajati kratko i biti snažan. Ako želite utjecati, morate djelovati snažno i kratko i povući se. Limitiranje cijena goriva nema više ama baš nikakvog smisla. Što dulje traje intervencija države, to će prilagođavanje ekonomskih aktera dulje trajati. Oni će se prilagoditi na više troškove, ali će isto tako rasti i plaće. Ulazimo u drugu rundu inflacije, kad se plaće i troškovi natječu. U toj borbi uvijek pobjeđuju cijene, a plaće su uvijek sporije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena Pandorina kutija

Komentirao je i prošlotjedni bunt radnika zagrebačke Čistoće koji je završio popuštanjem gradske vlasti na zahtjeve radnika.

“Slučaj Holdinga, Čistoće je paradigmatski. Otvorio je Pandorinu kutiju u javnom sektoru u cjelini. Javni sektor će sigurno zahtijevati već plaće i to će sigurno hraniti inflaciju. Ona će se kretati oko tri, četiri posto. Ako ona krene prema 10 posto, to je već kritično, to je hiperinflacija”, objašnjava Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na arbitražu Ina – MOL.

“Doista je izvorni grijeh svih hrvatskih vlada potpisivanje tog arbitražnog sporazuma. Doista je model da se u tim velikim međunarodnim ugovorima definira nadležnost arbitražnog suda, nekog neutralnog sudišta. Nisam pravnik, ali na prvi pogled, gledajući iz ekonomske perspektive, mislim da su pravnici koji su pozvani savjetovati Vladu u pravu. Vlada tu nema što pregovarati, nego treba platiti, to treba jasno reći”, kaže Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Savjetovao bih političarima da se jednostavno prestanu baviti Inom. Preko Ine se više ne mogu provoditi priče o državnom, nacionalnom interesu”, zaključuje Novotny.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo