Opasni materijal / Ekološki incidenti u Dalmaciji mogli bi ozbiljno naštetiti turizmu i ekosustavu: 'Pojavile su se mrlje...'

Sanacija onečišćenog tršćaka na Zrmanji potrajat će desetak dana

12.2.2020.
21:58
VOYO logo

Velike kiše i bujice dva dana prije Božića zamućenom su Zrmanjom donijele i mrlju iz spremnika nekadašnje tvornice za preradu boksita Glinica. Zbog visokog vodostaja i lošeg vremena dosad se nije moglo u sanaciju onečišćenja.

Višekratni ekološki incidenti na Zrmanji s izlijevanjem mazuta, ali i nikad sanirani bazeni lužine iste tvornice opasna su prijetnja za ekosustav, ali i stočarstvo i turizam kojim se bavi sve više stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela je košnja 5000 m2 onečišćenog okoliša rijeke Zrmanje i stajat će milijun i 75 tisuća kuna. Tršćak je na sebe poput prirodnog filtra vezao većinu onečišćenja. 

"Kosi se trska, kosi se i nisko raslinje. Ono će nakon košnje biti odgovarajuće zbrinuto, propisano je da to bude termičkom obradom, odnosno spaljivanjem. Potrudit ćemo se da i ubuduće smanjimo štetu za okoliš. Utvrđena je jedna vrulja koja donosi najviše onečišćenja, znači tih nekih ugljikovodika naftnog podrijetla", rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prestanka rada Tvornice Glinice ostao je mazut u dva rezervoara. Kako je to sanirano i tko je to radio, ja ne ulazim sada, ali evo, mi smo tu, ne želimo gurati probleme pod tepih, već smo tu, želimo ih rješavati i rješavamo ih", rekao je zadarski župan Božidar Longin.

"To ne pridonosi turizmu"

Zbog visokog vodostaja i lošeg vremena prije mjesec i pol moglo se tek zaustaviti širenje onečišćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanacija onečišćenog tršćaka na Zrmanji potrajat će idućih desetak dana, a onda će Zrmanja biti spremna za iduću turističku sezonu. Naravno, ako ne bude novih onečišćenja.

Još jedan ekološki incident ozbiljno bi naštetio turističkom ugledu Obrovca, odredištu za uživanje u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada su se te mrlje pojavljivale nažalost jedno pet do šest puta i u većem opsegu i sigurno to ne pridonosi turizmu", rekao je gradonačelnik Obrovca Ante Župan.

Veliki ekološki problem su i nikada do kraja sanirani bazeni lužine Tvornice Glinice na što je potrošeno stotinjak milijuna kuna, ali je sanacija prekinuta USKOK-ovom optužnicom za pronevjeru pa je sve vraćeno na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je spor između Ministarstva, države, dakle i tadašnjeg izvođača. Oni su u sporu i za sada ne može se Ministarstvo požuriti u rješavanju tog problema dok traje spor", kazao je gradonačelnik Obrovca.

A dok se ne ukloni više od 250.000 kubika lužine, bura će taj opasni materijal i dalje raznositi po okolišu, ali i kanjonu rijeke Zrmanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo