zlatna povorka faraona /

Egiptolog o povorci faraona: 'Pokušavaju što Egipat u zadnjih sto godina pokušava - spojiti islamsku i faraonsku tradiciju'

Mislim da je ovo trijumf pomirenja dvije civilizacije, zato je to važna stvar, rekao je Danijel Rafaelić

3.4.2021.
19:20
VOYO logo

Iz Osijeka u RTL Danas uključio se egiptolog, filmski kritičar, ali i nekadašnji ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić koji je komentirao spektakularnu zlatnu povorku faraona u Egiptu.

Drevne egipatske vladare večeras će spektakularno premjestiti iz jednog muzeja u drugi, iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira u Nacionalni muzej egipatske civilizacije. Zašto to rade?

''Dakle, otvorili su novi Muzej nacionalne povijesti, upravo su nazvali Egipat ocem povijesti i majkom civilizacije, prema tome, pokušavaju što Egipat u zadnjih sto godina pokušava - spojiti islamsku i faraonsku tradiciju, ona jako dugo nije bila spojiva zbog ideološko religijskih razloga i mislim da je ovo trijumf pomirenja dvije civilizacije, zato je to važna stvar''.

Prijenos parade prati 400 televizijskih kanala. Velik je interes, ali i sigurnosni rizik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sigurnost je na izuzetno visokoj razini jer smo već imali pokušaj krađe umjetnina, neke nažalost uspješne i ilegalna trgovina i dalje cvijeta, Egipat je uivjek bio najpopularniji čak i na tom ilegalnom tržištu i onda je ovo prilika da se to maksimalno osigura i da se zaista sigurno prenese s točke A na točku B. Predsjednik je upravo došao u muzej civilizacije i sad se čeka da ta parada mumije konačno polako krene prema svojoj destinaciji''.

Od ovih 18 kraljeva i 4 kraljice Egipta - tko je kao ličnost najzanimljiviji? Tko je najznačajniji? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najčešće se govori o Ramzesu II., ne možete doći u Egipat i ne vidjeti Ramzesa II. Tu je i Hatšepsut, meni možda najdraža žena vladarica koja je vladala nekoliko desetljeća, čiji je hram i dalje svjedočanstvo što može žena kad joj date faraonske ovlasti, to je beskrajno fascinantno...svaki od tih faraona je fascinantan da nbi o njima mogli pričati danima''.

U Egiptu se nedavno dogodila željeznička nesreća s puno mrtvih i ozlijeđenih, u Kairu se srušila zgrada, pratili smo i Ever Given koji je blokirao Sueski kanal. Mnogo je onih koji govore da je selidba mumija oživjela stare kletve?

''Ma ne, to 20-ih godina kad su iskapali Tutankamona tada su mediji iskovali to prokletstvo faraona i zapravo mi je drago da je to tako jer ne bi imali sve one divne knjige i filmove koji su rađeni na toj matrici, međutim mislim da je najveće prokletstvo faraona da mi pričamo o zemlji Sunca, a da je u Osijeku ovako hladno ha ha. Sve ovo što se događa mislim da je samo pokušaji dizanja medijske prašine oko ovog strašno važnog i uzbudljivog događaja. Ipak je ovo jedanput u povijesti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo