Sjajna turistička sezona / Dvorci Hrvatskog zagorja obaraju rekorde: Najveću atrakciju posjetilo 85.000 ljudi

Brojka je to koja je veća od ukupnog broja posjetitelja prošle godine, a uz već uobičajene domaće turiste sve je veći i broj onih stranih

5.9.2019.
9:00
VOYO logo

I dok se na Jadranu govori o tome da je turistička sezona zakazala, u Zagorju sasvim druga priča. Jednu od najvećih atrakcija - dvorac Trakoščan, samo do kolovoza posjetilo je 85 tisuća ljudi.

Brojka je to koja je veća od ukupnog broja posjetitelja prošle godine, a uz već uobičajene domaće turiste sve je veći i broj onih stranih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj već je početkom ljeta postalo jasno da se obaraju prošlogodišnji rekordi. Do kraja prosinca mogli bi, ako se ovako nastavi,
imati i do 12 posto više posjetitelja. 

"U sam dvorac u prvih 8 mjeseci imali smo 60 tisuća posjetitelja. 25 tisuća ih je bilo u parku, jer i njih sada registriramo. Očekujemo do kraja godine biti negdje oko 90 tisuća posjetitelja u sam dvorac i još nekih 40-tak tisuća u park", rekao je za RTL Danas ravnaterlj dvorca Adam Pintarić.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turiste oko Trakošćana najviše privlači jezero, zidine dvorca, ali i sve ono što su u njemu može pronaći -  od umjetnina, namještaja pa do viteške opreme. Iak je trend i dalje da većinu posjetitelja čine domaći turisti, broj stranih je sada nešto veći od 20 posto.

Poboljšava se i turistička ponuda

"Prelijepo je restauriran. Kad smo ušli u njega i vidjeli sav taj namještaj, jednostavno povijest je oživjela dvorac za nas", kaže amerikanac Donne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad se posjetiteljima dogodi da i ne shvate da je prošlo radno vrijeme.

"Zna se dogoditi da znamo posjetitelje zatvorit u dvorcu, to je rijetkost, ali ipak. Znaju se zadržat, odu sastrane, a mi kako nam se nekad žuri zatvorimo.
Srećom postoje mobiteli pa nam se jave", prepričava nam kustos dvorca Trakošćan Ivan Mravlinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas nismo mogli naći domaće turiste, ali zato su uz američke bili i oni iz Jordana. I svima im je jedno zajedničko - oduševljenje ljepotom dvorca, prirode i muzeja. 

A kako bi Trakošćan postao još posjećeniji, poboljšava se i turistička ponuda, zbog čega se očekuje da će dvorcem i parkom za 5 godina prolaziti oko 200 tisuća turista na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo