Dvije majice na godinu: Sto ako policajac odbije zadatak da se ne uprlja?

4.5.2014.
11:44
VOYO logo

Neprimjerena oprema i policijska odora koja je rezultat proslogodisnje izmjene Uredbe o izgledu odora policijskih sluzbenika Ministarstva unutarnjih poslova, razlog je nezadovoljstva brojnih djelatnika, a na to je vec u nekoliko navrata upozoravao Sindikat policije Hrvatske.

Poseban problem su polo majice, jer je u cilju smanjenja troskova, procijenjeno kako su dovoljne dvije majice godisnje po djelatniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu samo polo majice ono s cim smo nezadovoljni kad je u pitanju zaduzivanje policijskih odora, nego je problem i u nedostatku ljetnog donjeg rublja, prsluka za djelatnike kriminalisticke policije, a na brojne odjevne predmete imamo primjedbu zbog materijala od kojeg su nacinjeni. Jesmo za stednju, ali ne na krivim stvarima i ne na krivi nacin. Dogodilo se da je u cilju smanjenja troskova napravljena kriva procjena da su dvije polo majice godisnje dovoljne za odredene kategorije policijskih sluzbenika. Obrazlozenje je da ti sluzbenici poslove obavljaju u pravilu u prostorijama policijskih postaja, no to nije tocno i trazimo da se razmotri optimalan broj polo majica."

Problem higijene

"Sluzbenici na terenu svake dvije godine dobivat ce pet, a oni u uredima dvije polo majice, no svi su na terenima i bez stalnog rasporeda. Nedovoljan broj majica moze predstavljati higijenski, ali i zdravstveni problem", kaze Dubravko Jagic, predsjednik Sindikata policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba biti pametan, kaze, da se dode do zakljucka kako nitko ne moze odraditi dvije sezone sa samo dvije majice, a osim toga, suzava se izbor - ili da jednu majicu nose vise dana, sto je higijenski problem, ili da majice ucestalo peru, ali je pitanje stignu li se osusiti do sljedece smjene.

Sto ako policajac odbije uci u zapusteni objekt ili grmlje?

"Ocigledno je da ce policajci s neosusenim i vlaznim majicama ici na rad, sto im moze ugroziti zdravlje. Osim toga, neuredan izgled predstavlja disciplinsku povredu. No, pitam se sto ako policijski sluzbenik odbije uci u zapusteni objekt ili grmlje da ne zaprlja majicu, jer u suprotnom nece imati u cemu doci sutradan na posao", kaze Jagic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat prigovara i zbog upitne kvalitete tkanine, otisnutog umjesto strojno izvezenog natpisa "POLICIJA", a sto ce svakako odjeknuti negativno prema gradanima i turistima, a oni ce, smatra Jagic, kroz opremljenost policije ocjenjivati i samu drzavu koju posjecuju.

Sindikat prigovara i sto se planira ukidanje dodatnih dijelova opreme za policijske sluzbenike koji obavljaju poslove biciklistickih ophodnji, dodatne policijske odore. Dodatan problem je i nedostatak dzepa za blok za pisanje. Polo majice nemaju dzep, a izostale su hlace s dzepom. Novi remen nije zaduzen pa policajci nemaju gdje vidljivo istaknuti sluzbenu znacku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju pojma

"Vjerujemo da jos ima vremena za nabavu dovoljne kolicine polo majica, a to ne bi trebao biti velik trosak. Vec zamjena dosadasnjih kosulja polo majicama je usteda, no ono sto dobivamo mora biti kvalitetno, funkcionalno i u dovoljnom broju za svakog pojedinog sluzbenika. Nazalost, kao i uvijek do sada, odoru i njezine dijelove kroje oni koji nemaju pojma o policijskom poslu i ne prihvacaju prijedloge", porucuje Jagic.

Pri izboru materijala treba voditi racuna da ne budu zapaljivi i lako gorivi, no situacija je trenutacno posve suprotna. Tako SPH upozorava kako zimska jakna s vodonepropusnom kapuljacom ne zadovoljava osnovne kriterije za zastitu od hladnoce, ali ni zimske rukavice u svom gornjem pletenom dijelu pa se ruke policajcima pri temperaturama ispod nule smrzavaju. U zimskim hlacama takoder nije dovoljno toplo ni kad se ispod njih nosi zimsko donje rublje. Ne zadovoljavaju ni dvodijelni kisni kompleti s kapuljacom gdje SPH trazi izmjenu u sastavu materijala, jer kada pada kisa policajci budu mokri, ali ne od kisnih kapi, nego od znoja. http://www.glas-slavonije.hr/234109/1/Zbog-stednje-policajci-se-zimi-smrzavaju-a-ljeti-rade-u-prljavim-majicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo