analiza političkog analitičara / Dvije godine od pobjede: Davor Gjenero za Vijesti.hr izdvojio pozitivne i negativne poteze Kolinde Grabar Kitarović

Image

'Glavni problem njena ureda je loše komuniciranje s javnosti'

11.1.2017.
13:13
VOYO logo

Prvi put nakon povratka iz SAD-a, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se obratila javnosti. I to preko Facebooka. Povod za novu Facebook objavu je dvije godine od njene pobjede na predsjedničkim izborima.

"Na današnji dan prije dvije godine izabrana sam za Predsjednicu Republike Hrvatske. Hvala vam na povjerenju koje ste mi ukazali i znajte da vas nikada neću iznevjeriti. Uvijek mi je na prvom mjestu dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana i sve što činim, u zemlji i inozemstvu, usmjereno je na povratak optimizma i vjere u nas same. Nemojte dopustiti da vas obeshrabre oni kojima ništa ne predstavlja ni hrvatska država ni hrvatske institucije", napisala je Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Vijesti.hr kaže da, iako će dvogodišnjicu mandata predsjednice Grabar-Kitarović obilježiti slučaj puta u SAD i slabe komunikacije s javnošću o tom putu, njenih dvije godine mandata čine se solidnima, prije svega na vanjskopolitičkom polju. 

"Pokrenula je odličan projekt vertikalne integracije Europske unije, kontekstualizirala je Hrvatsku geopolitički kao važnu kariku u takvu povezivanju i time je do neke mjere nadoknađena činjenica da se u prve dvije godine članstva u Uniji Hrvatska ponašala kao da i nije članica. Ublažila je striktno distanciranje od Zapadnog Balkana koje je najavila u svojoj predizbornoj kampanji i svoju politiku prema balkanskom susjedstvu prilagodila je očekivanju europskih i euroatlantskih partnera. S Plenkovićevom Vladom uskladila je prioritete o vanjskoj politici, pred početak Plenkovićeva mandata započela je inicijativu vraćanja europske pozornosti na BiH, Uskoro ćemo vidjeti je li njen "sporni" put u Ameriku donio kakve rezultate, ali sve u svemu njen vanjskpolitički skor je povoljan", kaže Gjenero i dodaje.

"Glavni problem njena ureda je loše komuniciranje s javnosti, nedostaju redovite tiskovne konferencije, ali i redovito zagovaranje Predsjedničinih političkih prioriteta u javnosti. Dešavaju se nepotrebne greške, a dio medija koji je pred dvije godine bio izrazito razočaran njenom pobjedom, i danas je prilično neprijateljski prema njoj, i nameće joj standarde u komunikaciji s javnostima koji nisu primjenjivani niti prema njenim prethodnicima, niti prema većini drugih aktera u političkoj areni. Čudno je da u dvije godine nije stvorena ozbiljna komunikacijska strategija u Uredu Predsjedice, kojom bi se ti problemi njenog mandata barem ublažili, ako ne i prevladali", naposljetku će Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo