Ide kaznena prijava / Dva puta krivotvorila diplomu: Otišla kući po 'pravi dokument' pa se opet vratila s falsifikatom

Za sindikate je takav pokušaj zloupotrebe - za osudu, ali i alarm da se nešto hitno mora mijenjati

14.1.2019.
20:25
VOYO logo

Bez grba. Punog naziva studija. I loše falsificirano. Ovako je otprilike djevojka predala diplomu s terminologijom diplomirane magistre povijesti koja se napustila prije 14 godina. Riječ je o bivšoj studentici Hrvatskih studija koja nije diplomirala.

"Provjerili smo cijelu arhivu koju imamo i te generacije studenata koje su promovirane tih godina. S obzirom na način na koji je ta krivotvorina izrađena, sumnjam da je itko s Hrvatskih studija znao za to ili u tome sudjelovao, to bi bilo apsolutno nevjerojatno", kaže Tomislav Vodička, glavni tajnik Hrvatskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Upravo zbog ovog slučaja, Ministarstvo obrazovanja kreće u provjeru 90 tisuća zaposlenih. 

"Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni, kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici i da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja", kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, žena je dva puta krivotvorila diplomu i jednom potvrdu. Najprije je krivotvorila diplomu kada se prijavila za stručno osposobljavanje u Ministarstvu nakon čega je dobila ugovor o radu, a kada je krajem prošle godine dobila posao tajnice u Ministarstvu njezina je diploma poslana na provjeru. 

Stručnjaci su odmah kontaktirali Hrvatske studije jer je navodno očigledno bilo jasno kako je riječ o krivotvorini. Žena je, suočena s istinom, kazala kako će Ministarstvu dostaviti originalnu diplomu. Potom je donijela novu krivotvorinu, malo dorađenu, s grbom ali krivim nazivljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, Hrvatski studiji će u utorak pokrenuti kaznenu prijavu protiv žene koja je krivotvorila diplomu.  

Za Sindikate je takav pokušaj zloupotrebe - za osudu, ali i alarm da se nešto hitno mora mijenjati.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamislite situaciju da vam predaje netko tko nije nastavanik ili da vas liječi netko tko nije liječnik, to su ozbiljne stvari o kojima treba vopditi računa", smatra Igor Radeka, nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Hrvatski studiji svakog mjeseca provjeravaju diplome bivših studenata koji su se zaposlili u gradskim uredima i ministarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo konkretno za Ministarstvo znanosti u posljednje dvije kalendarske godine, odnosno dvije i pol malo više, provjerili oko 43 ili 42 diplome, sve diplome su bile vjerodostojne. Sve diplome koje smo provjeravali u proteklom razdoblju su bile autentične i s ovim smo se sada prvi put susreli", kaže Vodička.

To što se netko usudio prijaviti čak i dobiti mjesto u Ministarstvu  pokazuje samo koliko su veliki razmjeri drskosti i zloupotrebe!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo