NAKON AFERE / Dva mađarska člana Uprave INA-e ponudila ostavke! 'Bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar Filipović prošlog tjedna istaknuo je kako će tražiti razrješenje Uprave INA-a

16.9.2022.
15:03
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je to prošlog tjedna učinio predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon svoje ostavke su ponudili i Jozsef Simola i Ferenc Horvath, dva mađarska člana Uprave Ine.

Oko svega se oglasio i MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli su ostavke 16. rujna 2022., unatoč tome što ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezano uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza. Gospodin Horváth i gospodin Simola bili su članovi Uprave Ine od 1. veljače 2021. godine. Obojica članova Uprave u odlasku bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor, te su unatoč potpunoj neupletenosti u taj slučaj pokazali osobnu zapovjednu odgovornost za cjelokupno Inino poslovanje podnošenjem ostavki na svoje funkcije. Obojica će nastaviti obnašati dužnosti članova Uprave Ine do imenovanja njihovih nasljednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanije", naveli su.

Podsjetimo, ranije je i Fasimon istaknuo da je kao predsjednik tvrtke odgovoran i osjeća moralnu obvezu za sve aktivnosti tvrtke, bez obzira na iskazanu dužnu pažnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSTAJE U DRŽAVI /

Vlada odlučila: INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

Image
OSTAJE U DRŽAVI /

Vlada odlučila: INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

"Bio sam krajnje šokiran kada sam saznao za postupke Damira Škugora i njegovih suradnika", rekao je između ostalog naveo: "Škugorovi postupci vrijedni su prijezira i ne predstavljaju identitet Ine. To nije INA, to nismo mi. Ponosan sam na naša zajednička postignuća u proteklom desetljeću i unatoč činjenici da nisam imao nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedjelom, kao odgovoran čelnik tvrtke moram snositi moralnu obvezu za cijelu INA-u. Samim time, ispravna stvar koju sada mogu učiniti jest ponuditi ostavku".

 Zaključeno je i kako će Fasimon nastaviti obnašati dužnost predsjednika Uprave INA-e do imenovanja njegovog nasljednika "kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, taj tjedan i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sastao se s predstavnicima MOL-a. Filipović je kazao kako će Vlada predložiti Nadornom odboru da razriješi cjelokupnu uprave INA-e, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja. Na pitanje zašto članovi Uprave ne daju ostavke iako je jasno da nemaju povjerenje, Filipović je odgovorio da to treba pitati njih. "Ono što Vlada može napraviti napravit će sutra, zatražit će razrješenje. Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene u upravljanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo