Milanoviću, pa zar samo šest posto?!

24.2.2014.
13:02
VOYO logo

Ukupno će se rezati plaće za oko 400 dužnosnika. Premijer Zoran Milanović odreći će se u sljedećem rebalansu oko 1.500 kuna na mjesec, a ministri tisuću do 1.300 kuna. Oni svi žive od plaće, rekao je, koje su nešto više od prosjeka. Nekoliko puta više od prosjeka, moglo bi se dodati.

Nedavno su, podsjetimo, saborski zastupnici s gnušanjem odbili "populistički", kako su ga nazvali, prijedlog oporbenjaka Dragutina Lesara, koji je predložio da se svi skupa odreknu 21 posto plaća. Šest posto je, moramo se složiti, puno manji populizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o takvoj mjeri misle građani, vidljivo je iz odgovora naših čitatelja na dvije ankete koje smo postavili tijekom proteklog tjedna. Nakon premijerove najave da "ozbiljno razmišlja" o smanjenju plaća dužnosnicima za pet do 10 posto, pokušali smo pomoći premijeru u njegovoj odluci i ispitati što javnost misli.

Čak 73 posto od 2.215 čitatelja (njih 1.604) začudilo se što premijer razmišlja samo o jednoznamenkastom smanjenju dužnosničkih primanja. Malo više od 400 čitatelja (18 posto) nije vidjelo nikakvu svrhu takve mjere, dok se njih 208 odlučilo podržati bilo kakvo rezanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je premijer objavio koliko će smanjiti dužnosnička primanja, upitali smo vas što mislite o njegovoj odluci i odgovori su bili poražavajući za vladajuću klasu. Od 4.280 čitatelja net.hr-a koji su odgovorili na anketu svega njih 129, dakle tri posto, odgovorilo je da je šest posto dovoljno. 18 posto naših čitatelja (njih 756) bilo bi sretnije da je vlada poslušala Lesarov prijedlog i srezala plaće 21 posto, a čak 79 posto građana traži da rezovi budu daleko drastičniji.

37 posto, odnosno njih 1.598 htjelo bi da dužnosnici primaju prosječnu plaću u RH, dakle neto 5.556 kuna, koliko je iznosila u prosincu, dok ih još više, 42 posto, odnosno 1.797 smatra da bih ministre i dužnosnike trebalo plaćati po učinku, dakle - ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo