STIŽE TOPLINSKI UDAR: / Doživljaj ljeta zbog jedne stvari ipak neće biti potpun, evo kad će more biti ugodno za kupanje

Image
Foto: Pixsell

Tko planira boravak na otvorenome treba se čuvati jakog sunca jer UV indeks penje se sutra na 8

7.6.2019.
20:58
Pixsell
VOYO logo

Ljetne temperature prije nekoliko dana zavladale su Hrvatskom, a vremensku prognozu za vikend pripremila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Najavljuju se i prvi ljetni toplinski valovi, nizovi od 5 i više dana kada temperatura za 5 i više stupnjeva odstupa od prosjeka, a meteorologinja najavljuje da u jedan takav ulazimo i ovih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrući vikend na kopnu

Temperatura na kopnu već je ponegdje dosegnula 30 °C, a od sutra će te brojke biti razmjerno česte. Najviša dnevna temperatura, dakle, i u subotu i u nedjelju oko 30, čak i malo više, a nekoliko stupnjeva svježije bit će samo u gorju, gdje će se mjeriti između 27 i 29 stupnjeva. I jutra će biti sve toplija, u sjevernim kopnenim područjima oko 20 °C, dok će se stanovnici Gorskog kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije buditi uz ugodnih 14 do 17 stupnjeva. Vrućina, međutim, neće biti neugodna, količina vlage u zraku se smanjuje i dani će biti znatno ugodniji nego što je bio početak ovog neprimjereno toplog tjedna. Prevladavat će sunčano i suho, vjerojatnost za kišu je zanemarivo mala, manja od 5 posto.

Image

Tko planira boravak na otvorenome treba se čuvati jakog sunca jer UV indeks penje se sutra na 8, a prekosutra na 9. To su brojke koje upućuju na visoku opasnost od štetnoga sunčevog zračenja, a ove će godine biti osobito neugodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikend na moru isto vruć, a u nedjelju 'nastupa' maestral

I na moru za vikend sunčano, čak pretežno vedro i sva upozorenja o suncu vrijede i ovdje. Dapače, tu se sunce odbija i od kamena i od morske površine, ne dolazi samo odozgo, prognozira Mazzocco Drvar.

Image

Zrak se grije, sutra će temperature već biti za 2 do 3 stupnja više nego danas, a nedjelja će biti još nekoliko stupnjeva toplija. Sredinom dana u najvećim dalmatinskim gradovima bit će već i vrlo vruće. Jutarnje temperature od 18 do 23, a najviše dnevne od 27 do 32 stupnja. Olakšanje u nedjelju donosi slab do umjeren maestral koji će se najbolje osjetiti uz obale srednje Dalmacije i na dalmatinskim otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vikend će se i more grijati

Jadranski bazen još je osjetno hladniji od prosjeka, temperatura površine mora je i do 2 stupnja hladnija od prosjeka, a sustigla je prosjek samo u Kvarnerskom zaljevu i u dijelu Podvelebitskog zaljeva te uz južne obale Hvara i Pelješca. Za vikend će se i more grijati, sutra će već temperatura posvuda biti 20 °C i viša, a oko Dubrovnika i Krka dosegnut će i 23 stupnja. Još nekoliko vrućih dana i, tamo negdje potkraj tjedna, more će već mnogima biti ugodno za kupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo