DUNJA MAZZOCCO DRVAR NAJAVILA 'LEDENE SVECE' I 'GLOGOVU ZIMU': / Stiže nam neugodan svibanjski fenomen

Image
Foto: Pixsell

Ledeni sveci (Mamercije, Pankracije, Servacije,

10.5.2020.
18:40
Pixsell
VOYO logo

Novo najavljeno zahladnjenje i kiša poklapaju se s najiščekivanijom fazom popuštanja epidemioloških mjera u kojoj će nam ponovno biti dopušteno sjesti u kafić, trenirati, neograničeno boraviti na otvorenom... Možda to djeluje kao peh, no meteorološka statistika bilježi taj svibanjski fenomen kao takozvane Ledene svece. Mamercije, Pankracije, Servacije, Bonifacije i Sofija redovito uništavaju građevinske i poljoprivredne radove, sportska natjecanja, roštilje, krizme, pričesti, vjenčanja i slična okupljanja u kojima ljudi obično uživaju sredinom svibnja. Inače, ovo se razdoblje, ne bezveze, naziva i glogovom zimom.

Image
OGLASIO SE VAKULA, UPALJEN METEOALARM! Stiže drastična promjena vremena: /

Tlak pada, jugo jača, stiže jako nevrijeme

Image
OGLASIO SE VAKULA, UPALJEN METEOALARM! Stiže drastična promjena vremena: /

Tlak pada, jugo jača, stiže jako nevrijeme

Najžešće pogoršanje prošle godine

"Za razliku od svete Kate i nekih drugih razvikanih meteoroloških svetaca, ova ekipa zaista zna svoj posao. Prema podacima za Zagreb, unazad 70 godina zahladnjenje je između 11. i 15. svibnja nastupilo 33 puta, gotovo svake druge godine. Posebno je zanimljivo to da se u eri globalnog zatopljenja, u posljednjim desetljećima, ova svibanjska zahladnjenja pojavljuju sve češće pa se tako od 2000. do 2019. godine čak 14 puta aktivirao najmanje jedan od ovih petero svibanjskih negativaca. Najžešće smo zahladnjenje imali baš prošle godine kad je na svetu Sofiju u Zagrebu izmjereno samo 8,3 Celzijeva stupnja, 15 i pol stupnjeva manje nego tri dana ranije", otkrila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine šanse za aktivaciju Ledenih svetaca rastu na čak 71 posto. Već u ponedjeljak bilježi se vrijeme uobičajeno prije hladne fronte - jaka južina. Meteoropati i kronični bolesnici osjetit će tu promjenu. Tlak će se spustiti na 1003 hektopaskala, a kiša će već okupati Rijeku, Istru i Gorski kotar. Bit će vjetrovito, ponegdje čak i olujno. Temperatura će ostati slična nedjeljnoj, moguće i do 29 stupnjeva na istoku zemlje, no s kišom dolazi zahladnjenje.

Pankracijevo zahladnjenje

"Zahladnjenje nam ovoga puta donosi Pankracije. Glavnina kiše očekuje se u prvom dijelu utorka, past će između 10 i 60 litara po četvornom metru. Nakon pojačanog jugozapadnjaka zapuhat će naglo snažan sjeverac, slijedi zahladnjenje. Temperatura će ujutro još biti razmjerno visoka, oko 15 °C, poslijepodne većinom ispod 10. U utorak do kraja dana smirivanje, idućih dana još uvijek dosta oblaka, ali većinom suho. Temperatura u postupnom blagom porastu. I na moru slično, iako će pad temperature biti znatno slabije izražen, a kiša i bura očekuju se uglavnom samo na sjevernom Jadranu. Već od srijede opet vrijeme po jugu, djelomice sunčano i postupno sve toplije. Prema kraju ovoga tjedna već i prva pojava ljetnih temperatura, znatno ranije nego prošle godine", prognozirala je Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo