nestabilni vremenski uvjeti / Dunav na rekordno niskoj razini, jugo čupao stabla u Istri i na Jadranskoj magistrali

Image
Foto: Ivo Cagalj/Grgo Jelavić/Hrvoje Jelavić/Pixsell

Razina Dunava dosegla je ovih dana rekordno nisku razinu u posljednjih 15 godina

29.10.2018.
14:20
Ivo Cagalj/Grgo Jelavić/Hrvoje Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Obilne padaline i jugo koji su ovih dana zahvatili većinske dijelove Hrvatske prouzročile su brojne probleme na hrvatskim prometnicama i morskim rutama. Naj

Razina Dunava dosegla je ovih dana rekordno nisku razinu u posljednjih 15 godina, no već od utorka stanje bi se trebalo promijeniti jer iz Mađarske stiže vodeni val koji bi trebao normalizirati plovidbu Dunavom, rekao je u ponedjeljak za Hinu lučki kapetan Ivan Barović iz vukovarske Lučke kapetanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, zbog niskog vodostaja, koji je prošlog vikenda bio -28, a u ponedjeljak ujutro po podatcima Hrvatskih voda +5, Dunavom je prekinuta plovidba brodova s teškim teretom, a s obzirom na to da stiže vodeni val, i oni bi sljedećih dana ponovno trebali ploviti.

"Primjećuje se da vodostaj Dunava polagano raste. Vodeni val je trenutačno u Mađarskoj kod Baje i do Vukovara bi trebao stići u utorak", rekao je Barović, dodajući kako je ovo rekordno niski vodostraj Dunava u posljednjih 15 godina. Zasad Dunavom mogu ploviti putnički brodovi i brodovi s lakšim tererom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2003. vodostaj Dunava kod Vukovara je bio -68, a rekord drži vodostaj od -110  iz siječnja 1909. Vodostaj Dunava u Vukovaru mjeri se od 1900. godine. 

Vatrogasci u Istri uklanjali stabla s cesta 

Jako jugo koji od ponedjeljka ujutro puše na području cijele Istre za sada ne stvara veće probleme i poteškoće, osim što su vatrogasci morali u tri navrata uklanjali  stabla s prometnica, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županijeDino Kozlevac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su radi uklanjanja stabla s prometnica dva puta intervenirali u Pazinu te jednom na cesti Fažana-Peroj. 

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, tijekom prijepodneva jugo je ojačalo na cijelom području, a uz obalu je izražena plima. Najjače jugo puše u Labinu na Fortici, gdje je nešto iza podneva zabilježen udar od 122 km/h, a u Puli su izmjereni udari od 84 km/h. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog visoke plime neke su rive u istarskim gradovima poplavljene, ali stanje još nije kritično, izuzev Antenala kraj Novigrada gdje je cesta zatvorena. Kako javlja Istramet, u nastavku dana slijedi postupno jačanje juga, a navečer stiže vrhunac s udarima i iznad 125 km/h. More će na otvorenom biti uzburkano, s valovima i do 6 metara.

Dijelovi Dubrovnika bez struje 

Zbog požara na električnim stupovima koji su izbili u nevremenu tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak pojedina područja Dubrovačko-neretvanske županije ostala su bez napajanja električnom energijom, izvijestio je Županijski centar 112 Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŽC 112 Dubrovnik također je zaprimio dojave o odronima na Jadranskoj magistrali, iščupanim stablima, slomljenim granama i oborenim stupovima, a sve su dojave proslijeđene nadležnim službama.

Pomorski promet na dubrovačkom području u prekidu je na brodskoj liniji Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, trajektnim linijama Dubrovnik-Lopud-Suđurađ i Prapratno-Sobra te brzobrodskoj liniji Ubli-Sobra-Luka Šipanska-Dubrovnik. Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana je linija Dubrovnik-Bari te se putovanje prebacuje za utorak, 30. listopada, sa polaskom u 10 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni hidrometeorološki zavod za područje najjužnije županije oglasio je crveni meteoalarm. Najavljeno je jako i olujno jugo, mjestimično s orkanskim udarima, posebno u drugom dijelu dana. Pritom će se najjači udari vjetra kretati od 90 do 145 kilometara na sat.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo