DUJMOVIĆU UPOZORENJE VODSTVA HRT-a: / Hvalio predsjednicu, kudio bivšeg predsjednika

Image

U novoj programskoj shemi HRT-a, onoj v.d. ravnatelja programa HRT-a Domagoja Božidara Burića, emisija 'Iza zavjese' Tihomira Dujmovića zaslužila je atraktivniji, večernji termin srijedom u 21.

10.1.2017.
11:23
VOYO logo

Dujmović se pritom ne suzdržava hvaliti gošću, ali ni kuditi njenog prethodnika, bivšeg predsjednika Ivu Josipovića. No, je li time prekršio Etički kodeks HRT-a?

Dujmović, naime, u spomenutom tekstu najavljuje kako će njegov razgovor s predsjednicom biti prilika da se razbistre pojmovi o tome zbog čega je putovala u Ameriku. Jer, kako reče u tekstu, nevjerojatna je količina animoziteta, pače bijesa miješanog s dirigiranom mržnjom prema predsjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brani predsjednicu od medijskih napada

Pritom Dujmović kaže kako predsjednicu napadaju isti oni mediji koji su onomad skrivali što je Ivo Josipović razgovarao s britanskom kraljicom u svom misterioznom posjetu Londonu kada je, kako tvrdi Dujmović, dogovoreno strateško partnerstvo Hrvatske i Velike Britanije glede politike u regiji. S druge pak strane, Etičkikodeks HRT-a za novinare i kreativno osoblje, članak 15. među ostalim kaže:

"U svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama, novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost, koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit važi li i za Dujmovića Etički kodeks HRT-a i da li ga je prekršio rečenim na portalu direktno.hr, s HRT-a poručuju da se na vanjske suradnike HRT-a primjenjuju odredbe Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a. Ali, Dujmović ga, tvrde, ipak nije prekršio, barem ne, kako se to uobičava reći, formalnopravno.

"Ističemo kako autor emisije 'Iza zavjese' Tihomir Dujmović u razdoblju od 15. prosinca 2016. godine do 9. siječnja 2017. godine nije bio vanjski suradnik HRT-a te se u tom razdoblju na njega nisu primjenjivale odredbe Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a", pojašnjavaju s HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe se i kako je Dujmović dugogodišnji kolumnist jednoga dnevnog lista i autor knjige 'Hrvatska u raljama djece komunizma' i kako u tom svojstvu izražava svoja mišljenja i stajališta, ali ona nisu stajališta HRT-a. Stoga je Dujmović jučer – upozoren.

'Hrvatska radiotelevizija autora je danas upozorila...'

"Hrvatska radiotelevizija autora je danas upozorila da u razdoblju ostvarivanja suradnje, odnosno tijekom važenja novoga ugovora, ima obvezu poštovanja Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a", poručuju s HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi kazati i to kako predsjednica države dolazi u politički talk show koji je uredno svrstan u redakciju Zabavnog programa. Nije li to ne samo obmanjivanje gledatelja, već i obezvrjeđivanje institucije predsjednice koja se u SAD jamačno nije išla zabavljati!?

S HRT-a ni na ovo jučer nisu odgovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo