DUHANSKI DIV RAZMIŠLJA O ODLASKU IZ HRVATSKE? / Bez posla bi ostalo 500 radnika, a država bez tri milijarde kuna

Image
Foto: ilustracija, Jurica Galoić / PIXSELL

Sve su glasnije informacije kako multinacionalna kompanija British American Tobacco namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti u neku drugu državu

19.6.2020.
9:15
ilustracija, Jurica Galoić / PIXSELL
VOYO logo

Kuloarima već neko vrijeme kruži informacija da multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara u neku drugu državu. Na to su iz BAT-a tek šturo poručili da "kontinuirano rade na evaluaciji proizvodnih lokacija" što je diplomatska poruka da se o tome ozbiljno razmišlja, piše Jutarnji list.

Nezadovoljni čestim dizanjem trošarina

Navodno su čelnici BAT-a nezadovoljni ukupnim poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj, ali i kontinuiranim povećavanjem trošarina na cigarete. Trošarine na cigarete posljednji put su povećane 1. travnja ove godine, a u BAT-u su, kako doznaje Jutarnji list, do posljednjeg trenutka polagali nade da će Vlada, zbog nove krize, odustati od te odluke. Već tada se neslužbeno moglo čuti kako u BAT-u počinju razmišljati o preseljenju proizvodnje u neku drugu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobri poznavatelji prilika u toj kompaniji tvrde da će, ako Vlada nekim potezom ne olakšala poslovanje duhanske industrije u Hrvatskoj, svoju namjeru doista realizirati u dogledno vrijeme. Navodno su neki procesi u tom smislu već i započeli. Sindikati zasad to opovrgavaju.

"Ništa od toga. Ništa se ne događa, to je netočna informacija", kratko je izjavio sindikalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske u toj tvrtki Branko Korotaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD PRVOG TRAVNJA NOVA POSKUPLJENJA: /

Pogledajte za koliko rastu cijene cigareta, alkohola, ali i mnogih sokova

Image
OD PRVOG TRAVNJA NOVA POSKUPLJENJA: /

Pogledajte za koliko rastu cijene cigareta, alkohola, ali i mnogih sokova

Sindikalist: Od toga neće biti ništa

Njegov kolega, Ivica Blažević, regionalni povjerenik tog sindikata za Istru, bio je nešto rječitiji rekavši da će se u Kanfanaru "sastati sa sindikalnim povjerenikom zbog te situacije".

"Naći ću se i s direktorom tvornice, ali dosad nisam imao nikakvih informacija o zatvaranju tvornice. Jedina informacija koju sam dobio jest ta da od toga neće biti ništa", kazao je za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Kanfanara Sandro Jurman ne vjeruje u odlazak BAT-a.

"Jasno je da velika multinacionalna kompanija kao što je BAT teži da ima što efikasniju i racionalniju proizvodnju. Tvornica u Kanfanaru spada u red tvornica koje imaju korektan status unutar BAT-a i vidjet ćemo u kojem će se smjeru to kretati. Neću se upuštati u spekulacije, ali sam optimist po pitanju proizvodnje cigareta u Kanfanaru. U kontaktima sam s menadžmentom tvornice i još uvijek, koliko znam, nije situacija takva da će se uskoro dogoditi zatvaranje proizvodnje u Kanfanaru", kazao je dodavši da u tvornici radi mnogo stanovnika Kanfanara, ali i Rovinja i okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije nevažno i da BAT u državni proračun uplaćuje oko tri milijarde kuna trošarina i poreza.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo