stiže izvješće / S tajne lokacije Todorić dao svoj prvi intervju: u Hrvatskoj pušteni dokumenti prema kojima je opljačkao vlastiti koncern

Dug Agrokora mogao bi biti veći od 50 milijardi kuna!? Reporterka RTL-a Danas donosi detalje

3.10.2017.
18:39
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković potvrdio je nagađanja - u četvrtak, najkasnije petak, stiže odgođeno revizijsko izvješće izvanredne uprave Agrokora. Istovremeno s tom objavom u javnost su pušteni dokumenti koji govore o izvlačenju više od 100 miliujuna eura prije nego je Ivica Todorić Agrokor predao državi.Izazvani Ivica Todorić više ne piše blog već daje svoj prvi veliki intervju. Odabire utjecajni Bloomberg. Marina Barukčić donosi što sve stoji iza serviranih informacija dvije zainteresirane strane. 

PROČITAJTE JOŠ:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Todorić dao intervju za Bloomberg: 'Pogriješio sam - nisam bio dovoljno u medijima'

Todorić ponovno napada Vladu, ali ovaj put preko jednog od najuglednijih poslovnih medija na svijetu. Tvrdi, mogli su se sami izvući iz krize, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo jasan plan i strategiju (…), ali Vlada nam nije dozvolila da ih provedemo", kazao je.

Priznaje da je i on griješio, ali samo u prezentaciji - ne u sadržaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja najveća odgovornost je što nisam bio prisutan u medijima, što nisam demantirao određene priče koje su se objavljivale. No, nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što sve radimo", ističe.

Dok Todorić bez dokaza napada vlast, anonimni izvori Todorića napadaju dokumentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjednik Nacional tvrdi da je Todorić godinama falsificirao izvješća kako bi - sebi u džep - izvukao preko 100 milijuna eura. Kao dokaz navode da je Todorić - dan prije aktiviranja lex Agrokor - odjednom prikazao 2,2 milijarde kuna do tada skrivenih troškova. 

Sumnje padaju i na tvrtku Baker Tilly koja je godinama radila reviziju za Agrokor - a nikada nije upozorila na ozbiljne probleme. Jedino što su primjetili je da Agrokor proizvoljno navodi prevelike vrijednosti svojih brendova poput Kozma, dok su početkom 2016. Konzumu dali pozitivno mišljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do dana objavljivanja Izvješća revizora za 2015. godinu, za nas nastavak poslovanja Konzuma nije bio upitan", poručuju.

Baker Tilly bio je za to vrijeme nekoliko puta pod povećalom Revizorske komore pa smo ih pitali jesu li uočili nepravilnosti u njihovu radu za Agrokor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne značajne nepravilnosti, život je život, nema idealne situacije. Slijedom tih zapisnika i rješenja, nekakve značajne nepravilnosti nisu primjećene u radu izuzev te financijske ovisnosti", kaže nam Zdenko Balen, predsjednik Hrvatske revizorske komore.

U prijevodu - Baker Tilly je najviše radio za Agrokor pa se može sumnjati da su ih u svojim izvješćima pokušavali zaštititi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je sad revizorska kuća Price Waterhouse Coopers pod velikim pritiskom jer od njih se očekuje istina - koliko je Todorić ostavio duga u Agrokoru?

Hoće li revzija o Agrokoru biti u četvrtak kako je i najavljeno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ako revizori završe svoj posao, ja vjerujem da da", kazao je premijer Andrej Plenković.

Neslužbeno, dug Agrokora mogao bi biti veći od 50 milijardi kuna. Ako se to potvrdi, odgovorni mogu očekivati da će im nakon revizije na vrata pokucati istražitelji Državnog odvjetništva... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo