LJETNE INTERVENCIJE / Dubrovnik spreman za sezonu: Medicinski timovi pojačani helikopterima

Treba biti spreman, no svi se nadaju što manjem broju ljetnih intervencija.

18.6.2019.
17:00
VOYO logo

U najjužnijoj županiji sezona je uzela maha. Za medicinsko osoblje to znači višestruko povećan posao. U prošloj godini dodatne turističke ambulante i medicinski timovi skrbili su o ukupno 8.300 pacijenata.

Zato su i ove godine županija, lokalne samouprave i Ministarstvo turizma izdvojili dodatni novac kako bi pojačali medicinske timove i osigurale i turistima i domaćima primjerenu zdravstvenu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalna zvonjava telefona i odlasci na intervencije. Dubrovačkoj hitnoj turistička sezona odavno je počela

''Već od 1. svibnja 2660 pregledanih pacijenata što je poprilično za jedan mali grad'', kaže dr. Antonia Bartulić, voditeljica ispostave Hitne pomoći Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thomas iz Njemačke, koji je uganuo gležanj, jedan je od brojnih turista koji će od medicinskih timova u županiji zatražiti pomoć. Tek je pet posto slučajeva na dubrovačkoj hitnoj koji su uistinu i hitni.

''Dva posto od toga bude primljeno u bolnicu, tako da najčešće bude boli me grlo, boli me uho, stao sam na ježa, nekako se dogodi da su oni koji su najhitniji i najtiši'', kaže Bartulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oni hitni i oni s ubodom ježa trebaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Najjužnija županija zato već 10. godinu za redom financira dodatne medicinske timove.

''Bit će devet novih ambulanti , one su raspoređene po cijeloj županiji, njih su predlagale lokalne samouprave i turističke zajednice ukupno se za to izdvaja oko 770.000 kuna'', ističe Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog lipnja u zračnoj luci Dubrovnik, za prijevoz pacijenata, spreman je i policijski helikopter.

''Većina ispostava je jako daleko od bolnice da bismo zadovoljili standard zlatnog sata koji je u hitnoj medicini najbitniji, tu je helikopter idealno rješenje on će trajati do 17. rujna, uz to paralelno MORH-ovi helikopteri su uvijek prisutni'', napominje Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine dogovorena je i suradnja sa mostarskom bolnicom u koju će se voziti hitni pacijenti iz doline Neretve. Medicinski timovi pojačani su od Mljeta do Konavala.  

''Iznimno je to važno. Kad ste stranac, ne znate jezik. A kad vam se nešto ovakvo dogodi, iznimno je važno imati ovakav dobar tretman'', naglašava Thomas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba biti spreman, no svi se nadaju što manjem broju ljetnih intervencija.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo