Često se u hrvatskim medijima netko pohvali masnim računom iz nekog elitnog dubrovačkog restorana, pa onda cifra od nekoliko desetaka tisuća kuna za šampanjce, jastoge ili labuđe jezike sablažnjava javnost.
S titulom jednog od najpoznatijih gradova u svijetu Dubrovnik jest skup, ali i jeftiniji od Pariza, Londona ili Venecije. E sad, nešto što je možda teško povjerovati smo i dokazali! U samom dubrovačkom centru možete provesti dan, pojesti i popiti, jeftinije nego u mnogim hrvatskim gradovima, naravno, ako znate gdje idete.
Tek par metara od Straduna, nalazi se ovaj popularni dubrovački kafić. Kafe aparat u njemu neprestano radi i za strane i domaće. A kava, ne padajte u nesvijest, ovdje dođe tek osam kuna.
"Kafić smo koji radi tijekom cijele godine , dolazi nam dosta i omladine i starih ljudi i stalnih gostiju i svi su navikli da je ta sporedna najvažnija stvar po pristupačnoj cijeni. I namjeravam zadržati tu tradiciju", rekao je vlasnik lokala Pero Barkiđija.
Oni koji u Dubrovniku ogladne, ne idu odmah slijepo u ekskluzivni restoran potrošiti životnu ušteđevinu. Rade isto, što rade i kod kuće.
"Gotovo uvijek pregledamo jelovnike, kolike su cijene i što se nudi, prije nego sjednemo u restoran", kazao je Amerikanac Chris.
Tako se i tik do Straduna može lijepo pojesti bez dizanja kredita.
"Crni rizot vam dođe 42 kune, imate punjene paprike za 41, šporki makaruli 44, slanić je 38 kuna", objasnio je barmen Nikša Bošnjak.
Redovi na Stradunu pred sladoledarnicom obitelji Hajdari normalna su pojava. Iza njih je 50 godina tradicije, čuvaju svoje recepture i običaje.
"Porcije su velike, dajemo sladoled i ne žalimo, djeci dosta poklanjamo. To nam je u tradiciji, hajmo tako reći", tvrdi vlasnik sladoledarne Senad Hajdari.
Kugla im je 14 kuna, no mnogi mališani oslade se besplatno.
Ukratko, za otprilike 60 kuna u dubrovačkoj staroj jezgri može sepojesti ručak, popiti kava i polizati sladoled. A ako želite, obrok možete platiti i više desetaka tisuća kuna. Izbor je na pojedincu...