DUBROVAČKE VLASTI UNUTAR ZIDINA PLANIRAJU KOPIRATI 'THE SEXIEST WC ON EARTH': / Ugostitelji na nogama

Image

Protiv plana za novi javni WC u Dubrovnik prvi su se pobunili lokalni ugostitelji

24.4.2019.
22:30
VOYO logo

Kako piše Slobodna Dalmacija, Grad Dubrovnik planira od Ministarstva državne imovine RH otkupiti zgradu u Ulici Cvijete Zuzorić 3, unutar gradskih zidina. Javni WC zauzimao bi jednu etažu te zgrade, a uredio bi se po uzoru na lisabonski "The Sexiest WC on Earth". Uporaba WC-a bi se plaćala, a njegovo uređenje je planirano za kraj ove turističke sezone te bi u punom pogonu trebao biti 2020. godine.

No, protiv ovog plana pobunio se niz lokalnih ugostitelja čiji se objekti nalaze u neposrednoj blizini lokacije ovog otkačenog WC-a koji bi bio svega dva metra udaljen od restorana "Zuzori" koji je jedan od dva s preporukom za prestižnu Michelinovu zvjezdicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javnom WC nije u strogom centru Grada jer se širom Europe nalaze negdje “sa strane” pa i u podrumu. No, mi nemamo tu mogućnost ali mislim da tom objektu nije mjesto pored prestižnih restorana, pa i onih s Michelinovom preporukom, što ipak nije zanemariv uspjeh dubrovačkih ugostitelja. Osobno smatram da se budući javni WC radi ponajviše za goste s kruzera i turističke grupe. Tako će se stacionarni gosti staviti u drugi plan, iako su upravo oni najčešći korisnici naših usluga", kaže vlasnik restorana Zuzori, Pero Đurić.

"Bi li vi objedovali kraj javnog WC-a?"

Slično mišljenje ima i vlasnica restorana "Segreto". "Bi li vi objedovali kraj javnog WC-a? Ja sigurno ne bih! Javni toalet da, ali ne među restorane koji zbog minimalnih tehničkih uvjeta imaju i onako imaju pretjerane WC-e. Kad je već Michelin prepoznao kvalitetu, gradska bi je uprava barem trebala podržati. Ako se već u gradskoj luci, koja je na istoku Grada, nalazi jedan javni WC, zašto se drugi ne bi gradio na zapadu, prema Pilama i ulazu na zidine? Turisti se skupljaju tu i na ulazu u muzeje, tamo je nužniji i to je primjerenija lokacija nego među ugostiteljskim objektima. Uostalom, svi ulazi u novi prostor imaju tzv. dubrovački lakat i kako bi kroz takav prostor prošla invalidska kolica?", kaže Ana Obrvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WC bi trebao biti prilagođen i ljudima s invaliditetom, a majke i neki očevi dobit će mjesto gdje mogu presvući svoju djecu. Sve će biti napravljeno po vrhunskim standardima, a gradonačelnik Franković uvjerava da WC neće smetati ugostiteljima.

To žele i dokazati uspoređujući budući WC s tzv. najseksi WC-om na svijetu koji se nalazi u Lisabonu, a koji objedinjuje kafić, suvenirnicu i WC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Razumijemo negodovanje zbog nepoznavanja koncepta. Upravo na primjeru javnog WC-a u Lisabonu možete vidjeti kako su stolovi ugostiteljskih objekata smješteni ispred ulaska u javni WC. Pitanje je samog koncepta i kvalitete javnog WC-a. Ako se dobro osmisli i napravi objekt može biti plus u ukupnoj ponudi, a ne minus!", poručuju iz gradske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo