nije sklopljen ugovor o koncesiji / Dubrovačka Žičara nastavlja s radom: 'Zatvaranje nije u najboljem interesu države, Grada i stanovnika'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Marko Lukunic/PIXSELL

Najavljivalo se da će žičaru danas zatvoriti Carinska uprava zbog toga što nije sklopljen koncesijski ugovor

5.4.2019.
17:38
Zeljko Lukunic/PIXSELL/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Dubrovačka žičara neće biti zatvorena i do daljnjeg nastavlja s radom, izvijestili su u petak iz tvrtke Excelsa nekretnine koja je ranije najavljivala mogućnost da će žičaru danas zatvoriti Carinska uprava zbog toga što nije sklopljen koncesijski ugovor.

"Sukladno našim informacijama, nadzor Carinske uprave je u tijeku te u ovom trenutku ne znamo kada i na koji način će završiti. S obzirom na takvo stanje, Excelsa nekretnine su odlučile da žičara, kada vremenski uvjeti to dopuste, nastavi s redovitim radom do sljedeće obavijesti", navodi se u priopćenju tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Excelsa nekretnine vjeruju da je moguće razumno rješenje ove situacije u najboljem interesu države, grada Dubrovnika i njegovih građana, same tvrtke i njihovih poslovnih partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvaranje žičare nije u najboljem interesu navedenih strana te stoga ne predstavlja razumno rješenje", poručuju.

Tvrtka podsjeća da "već devet godina čeka na ugovor o koncesiji" te da je zahtjev za koncesiju dosad podnijela tri puta - jednom Vladi te dva puta Gradu Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednju odluku o koncesiji Grad Dubrovnik donio je u travnju prošle godine, no ugovor sukladan toj odluci još uvijek nije dostavljen Excelsa nekretninama na potpis.

 Kako ugovor o koncesiji nije potpisan nije nastao niti pravni temelj da grad Dubrovnik izdaje račune za koncesijsku naknadu Excelsa nekretninama, pa time Excelsa nekretnine nikada nisu niti dobile mogućnost da plaćaju koncesijsku naknadu", navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franković: "Zatvaranje žičare jedino zakonito rješenje"

Gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković u priopćenju u petak predvečer ocijenio je kako je zatvaranje žičare na Srđ "jedino zakonito rješenje u slučaju u kojem se ne poštuju odredbe Zakona o koncesijama", a za priopćenje trgovačkog društva Excelsa nekretnine je ustvrdio da su ''neistiniti navodi kako to društvo devet godina čeka na ugovor o koncesiji".

"Zbog niza neistinitih navoda u priopćenju iz trgovačkog društva Excelsa nekretnine, Grad Dubrovnik u svojstvu davatelja koncesije dužan je reagirati kako se u javni prostor ne bi iznosile neistine i time zbunjivala javnost", navodi se u priopćenju iz Grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neistiniti su navodi kako društvo Excelsa nekretine devet godina čeka na ugovor o koncesiji, naime u veljači 2017. dostavljen im je Ugovor o koncesiji koji društvo nikada nije potpisalo, navodi gradonačelnik Dubrovnika Franković. 

"Zakon o koncesijama kojeg je usvojio Sabor RH obvezujući je za sve pa tako i za društvo Excelsa nekretnine, stoga je nevjerojatno kako odgovorna osoba društva Excelsa nekretnine poziva na razumno rješenje ove situacije u najboljem interesu države, Grada Dubrovnika i njegovih građana, a istovremeno ignorira ono što je razumno; poštivanje zakona i plaćanje koncesijske naknade sa svim zaostacima", stoji u priopćenju gradonačelnika Frankovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuo, zatvaranje žičare jedino je zakonito rješenje u slučaju u kojem se ne poštuju odredbe Zakona o koncesijama.

Franković u ime Grada Dubrovnika i njegovih građana poziva odgovorne osobe društva Excelsa nekretnine "da prestanu manipulirati." Podsjeća na donesene presude Trgovačkog suda u Dubrovniku i poziva da plate svoj dug iz prošlosti kako bi Grad Dubrovnik mogao s društvom Excelsa nekretnine sklopiti ugovor o koncesiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivati se na interese Grada i njegovih građana, a devet godina obavljati gospodarsku djelatnosti i ostvarivati dobit, a pri tom ne plaćati tom istom Gradu naknadu za koncesiju, u najmanju je ruku licemjerno.'' zaključuje  Franković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo