napad metalnom šipkom / Državno odvjetništvo preuzelo slučaj pretučene Britanke: Riječ je o kaznenom djelu?

Image
Foto: Instagram/Pixell

Policija nije obavijestila Općinsko državno odvjetništvo u Splitu o napadu na Britanku Lauru Emiliju Denmar

23.8.2018.
22:06
Instagram/Pixell
VOYO logo

Policija nije obavijestila Općinsko državno odvjetništvo u Splitu o napadu na Britanku Lauru Emiliju Denmar (26). No, zbog medijske popraćenosti događaja, Općinsko državno odvjetništvo odlučilo je istražiti slučaj koji se dogodio prije 23 dana u ilegalnom splitskom hostelu.

"Temeljem novinskog članka objavljenog u srijedu u vašem listu zatražili smo od Prekršajnog suda u Splitu dostavljanje prekršajnog spisa radi ocjene postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela na štetu britanske državljanke i daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja", rekla je Biljana Puharić, v.d. općinskog državnog odvjetnika, za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanku je krajem srpnja metalnom šipkom napala 18-godišnja Vesna O. kada je Laura odbila dodatno plaćanje za ilegalni hostel u Dubrovačkoj ulici.

Osim njih dvije, u stanu na četverom katu bili su Britanac Jeremy koji je došao s britanskom studenticom i Antonio Z. te još jedan muškarac kojeg je poznavala Vesna O. Dok je Lauru napadala Vesna, njezinog dečka Jeremyja držala su druga dva muškarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na dan našeg odlaska čistačici koja je stigla oko 10 sati, a za koju se pokazalo da je djevojka muškarca koji vodi takozvani hostel, požalili smo se na ono što nas je dočekalo i rekla sam da cijelu situaciju želim prijaviti policiji. Ona je tada zaključala vrata i pozvala vlasnika, koji je vrlo brzo stigao s još jednim muškarcem. Pritisnuli su mojeg dečka uza zid dok me je ona metalnom šipkom udarala po glavi i cijelom tijelu.

Imala sam ranu na glavi, a krv je bila posvuda. U tom bijesnom naletu zaustavio ju je jedan od gostiju koji je bio u stanu. Bila sam gotovo bez svijesti kad su nas izbacili van. Čim smo izišli na ulicu, ljubazni prolaznici potrčali su do nas te su nazvali policiju i Hitnu pomoć", prepričala je 26-godišnja Britanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laura je na Hitnom kirurškom prijemu dobila medicinsku pomoć te joj je šivana rana na glavi, a u Drugoj policijskoj postaji dobila je potvrdu da je žrtva kaznenog djela.

Vesna O. dobila je optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Kao razlog zašto nije dobila kaznenu prijavu, navodi se kako je Britanka dobila lakše, a ne teže ozlijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u sličnim slučajevima se za takav napad daje kaznena prijava. U napadu na Britanku svjesno je korištena metalna šipka kojom se mogu nanijeti teške ozlijede udaranjem po glavi. Počinitelj je na to svjesno pristao, a upravo je to osnova za procesuiranje zbog nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, što se uvijek i prakticiralo.

Još jedan propust u ovom slučaju je to što policija nije prijavila incident DORH-u niti su proveli konzultaciju o obradi i odluci o procesuiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na vaš upit vezano za događaj od 31. srpnja ističem da Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nije obaviješteno o događaju od strane policije niti je imalo bilo kakvih saznanja o predmetnom događaju", odgovorila je Biljana Puharić Slobodnoj Dalmaciji.

Baš zato što DORH nije pravovremeno obaviješten, tek se nakon tri tjedna od incidenta razmatra je li ipak riječ o težoj kvalifikaciji. Nakon što Prekršajni sud u Splitu dostavi svoj spis na ODO, ocijenit će se postojanje osnovane sumnje u kazneno djelo, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE: 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo