Pretjerivanje s kampanjom / Državno izborno povjerenstvo: 'Prestanite slati poruke i zvati birače'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Svi sudionici izbora dužni su pridržavati se općeprihvaćenih načela i standarda demokratskih izbora

3.1.2020.
14:47
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u petak, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, da se odmah prestane sa slanjem poruka biračima i da im se ne upućuju telefonski pozivi neprimjerena sadržaja. DIP kaže da poduzima mjere kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje građana.

"Povjerenstvo osuđuje obraćanje biračima slanjem poruka i upućivanjem telefonskih poziva neprimjerena sadržaja jer se time uznemiruju birači, nedopušteno se utječe na slobodu njihova opredjeljenja, a u određenim slučajevima to predstavlja i povredu njihove privatnosti“, navodi DIP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Povjerenstvo ne konkretizira na koje se slučajeve referira, no pretpostavlja se kako je riječ o onima koje posljednjih dana spominje dio medija. Tvrde da se telefonski pozivaju stariji građani koje se ispituje kome će dati glas u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon što kažu da će glasovati za jednog od dvoje kandidata navodno im se kaže da u nedjelju ne moraju izlaziti na biračko mjesto jer su svoj glas već dali odgovarajući na pitanje te da je već zabilježen za njihova kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sudionici izbora (kandidati, članovi njihovih stožera, simpatizeri i birači) dužni su pridržavati se općeprihvaćenih načela i standarda demokratskih izbora. Tijekom promidžbe i samog izbornog postupka protivno je općoj i izbornoj etici ometanje i sprječavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača, poručuje Povjerenstvo.

Prijevoz osigurati svim biračima pod jednakim uvjetima

Povjerenstvo (DIP)  je također pozvalo potencijalne organizatore prijevoza birača na izbornu nedjelju da prijevoz osiguraju svim biračima pod jednakim uvjetima i da vozila ne označavaju promidžbenim obilježjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivaju se kandidati, njihovi predlagatelji, članovi njihovih stožera i simpatizeri da u slučaju organiziranja prijevoza birača na birališta, prijevoz organiziraju tako da vozila ne budu označena promidžbenim obilježjima pojedinih kandidata ili njihovih predlagatelja, kao i da prijevoz bude osiguran svim biračima pod jednakim uvjetima", poručio je DIP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo