DRŽAVNI UDAR PIŠTOLJEM NA VODU: / FBI i ukradeni izbori. Premijer sve shvaća ozbiljno jer afera ide do jedine osobe koja ga može srušiti

Image
Foto: Pixsell

Akteri tzv. afere SMS ljudi su koji figuriraju kao najveći protivnici Andreja Plenkovića, a jedan krak cijelog slučaja preko Vlade Galića ide i do predsjednice

28.11.2018.
10:29
Pixsell
VOYO logo

Novi krug afere SMS dogodio se početkom ovog tjedna u hrvatskom političkom, medijskom, a za pretpostaviti je i podzemnom establišmentu.

U medije je procurio iskaz Franje Varge u kojem ovaj istražiteljima DORH-a tumači kako je i kakve mutne poslove radio za Karamarka, Milijana Brkića, savjetnika predsjednice Vladu Galića, Zdravka Mamića i Ivicu Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je to, što se više čuje tim gore i lošije, kazao je premijer Andrej Plenković novinarima jučer u Saboru. Premijer verbalizira kako bi se cijela istraga trebala dovesti do kraja, a njegov glasnogovornik Marko Milić seriozno sluša šefa i ne požuruje novinare. Tema im, očito, nije mrska, premda su viđeniji HDZ-ovci duboko umočeni.

Image
PREMIJER KOMENTIRAO AFERU SMS: /

'Što više informacija izlazi, to je sve gore i lošije. Mislim da ću se danas vidjeti s Brkićem'

Image
PREMIJER KOMENTIRAO AFERU SMS: /

'Što više informacija izlazi, to je sve gore i lošije. Mislim da ću se danas vidjeti s Brkićem'

Sukobi dvaju brda

No, tu se radi o stranačkim i izvanstranačkim disidentima kojih bi se premijer rado riješio. Borba za prevlast u stranci, a onda i državi vodi do Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer i Vlada javno su rekli kako će podržati predsjednicu. Ona, unatoč svim sportskim svlačionicima koje je posjetila, još nije objavila kako će se kandidirati za drugi mandat. Ne misli, kaže, o svom mandatu, nego o budućnosti.

U ovom je trenutku jedini čovjek koji bi mogao predsjednicu spriječiti da do drugog mandata i dođe - Andrej Plenković. U posljednje se vrijeme tako u političkim kuloarima spominje Davor Božinović kao jedan od mogućih kandidata HDZ-a za predsjednika. Takav bi potez, uz još nekoliko kandidata na desnici, mogao zakomplicirati stvari za Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihi rat za prevlast

Situacija se može promatrati i recipročno – oporba ne predstavlja prijetnju Vladi, pa jedinu ugrozu premijerove mirne plovidbe i političkih ambicija, ma kakve one bile, predstavlja scenarij unutarnjeg bunta u kojem bi lidersku ulogu otvoreno preuzela Grabar-Kitarović.

Varga u svom iskazu kaže kako ga je Zdravko Mamić upoznao s Karamarkom za kojeg je pokušavao dokazati da je pokraden u izbornoj noći 2015. Čuvenih pet, šest mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spriječio je, tvrdi, da Brkiću oduzmu diplomu po zahtjevu Vlade Galića, a Galić je osobno uputio prijetnju Daliji Orešković da, kao predsjednica Povjerenstva za sukob interesa, ne smije presuditi protiv Karamarka. Ona se te prijetnje ne sjeća, ostali negiraju, a drugih dokaza za istinitost Varginih tvrdnji zasad nema.

Mamić je Brkiću platio kampanju, a ovaj je Dinka Cvitana pokušavao nagovoriti da odustane od progona Zdravka Mamića, tvrdi Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provincijski James Bond u pokušaju

On kaže i kako je radio za FBI, a koliko je u svemu ovome istine utvrdit će istraga. Premijeru se sve to čini jako loše, ali njegovu procjenu treba uzeti s rezervom s obzirom na sve navedeno i njegove potencijalne interese u ovoj temi. Vargin iskaz bi, sasvim je moguće, mogao biti skup činjenica, poluinformacija i fantazija provincijskog Jamesa Bonda u pokušaju.

Sve ovo ne može naštetiti premijeru u obračunu s desnim strujama izvan i blizu HDZ-a, dapače. Preciznija bi tu bila interesna podjela, ideologija se ovdje čini samo kao politička metoda struje suprotstavljene premijeru Plenkoviću koju koriste za političke napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se odgovor desne frakcije

Jedan je tjednik cijelu ovu stvar predstavio kao državni udar na premijera, ali više se čini kako je riječ o novom krugu sukoba HDZ-ovaca. Sada čekamo odgovor desne frakcije.

Nakon Istanbulske i Marakeša, s potencijalno atraktivnim temama zasad nisu uspjeli zatalasati – pobačaj će tek doći na dnevni red, a u Zakonu u udomiteljstvu Plenković je taj koji štiti vrijednosti tradicionalne Hrvatske. HNS bi, kao, taj zakon liberalizirao, Plenković kaže da je to legitimno, ali neće ići, a oni da je zakon dijelom dobar pa će ostati suzdržani. Politički korisno za obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo