ČEKAJU VIŠE OD 27 MJESECI / Državna i gradska zgrada jedna do druge. Grad svoju počinje obnavljati od potresa, država je još u papirima

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Dvije zgrade u Ulici Republike Austrije u Zagrebu pod zaštitom su kao kulturno dobro, isti su stil građenja, no priče bitno drugačije

13.6.2022.
8:52
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Ulica Republike Austrije, dije zgrade stradale u istom potresu, pod zaštitom su kao dio kulturnog dobra i obje se koriste za upravne funkcije. I jednoj i drugoj odobrena su stoga sredstva iz europskog Fonda solidarnosti. Kako donosi Telegram, za jednu se papiri za obnovu pripremaju, u drugoj kreću građevinski radovi. Prvom upravlja država, na broju je 20 i sjedište je tu Ministarstva graditeljstva. Druga je gradska, na kućnom je broju 18, i tu rade zaposlenici gradskog Zavoda za prostorno uređenje. Dijeli ih nekoliko desetaka metara i travnjak.

Uspoređujući ove dvije zgrade, novinari Telegrama podstavili su i ista pitanja - kolika su bila oštećenja nakon potresa, kolika je površina zgrade, je li projektna dokumentacija za obnovu dovršena i kad; jesu li počeli građevinski radovi i hoće li biti plaćeni iz Fonda solidarnosti; koliko je uopće europskih sredstava dosad iskorišteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu, čije je sjedište upravo u toj zgradi u Ulici Republike Austrije, kažu da je “proveden postupak nabave projektne dokumentacije čija je izrada u tijeku”. “Po izradi dokumentacije raspisat će se postupak javne nabave za radove. Za vrijeme radova službenici će biti izmješteni na druge privremene lokacije”, objašnjavaju iz Ministarstva.

U Gradu, pak, tvrde da je projektno-troškovnička dokumentacija izrađena krajem kolovoza prošle godine, a revizija projekta u prosincu. Potom je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode u svibnju dao suglasnost na projekt obnove konstrukcije zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uklanjanje /

Obnova bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu: Pogledajte kako je izgledalo skidanje kupole

Image
uklanjanje /

Obnova bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu: Pogledajte kako je izgledalo skidanje kupole

Za zgradu, kojom upravlja Ministarstvo, javni natječaj za radove tek treba biti raspisan. Grad je, pak, u travnju sklopio ugovor za radove obnove te uskoro, ističu, očekuju njihov početak. Gradske zaposlenike preselili su, kažu, na druge lokacije.

Iz Fonda solidarnosti Grad je dosad zatražio 370.523 kune, a isplaćeno im je 367.023 kune. Ministarstvo tek treba podnijeti prvi zahtjev za nadoknadu sredstava iz Fonda, za izradu projektne dokumentacije s iznosom od 615 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti da je zgrada, u kojoj je sjedište Ministarstva, površinom dvostruko veća od susjedne gradske. To će, možemo pretpostaviti, utjecati na trajanje samih radova na obnovi. Kao što će na radove sigurno utjecati i vrste oštećenja. Ujedno, na gradskoj zgradi najavljuje se konstruktivna obnova, a na državnoj cjelovita.

Radi se, istina, o ponešto različitim zgradama, ali istovremeno i neobično sličnima: oštećenima istog dana – i to prije gotovo 27 mjeseci – na istoj lokaciji, udaljenima tek jedan kućni broj, sa sličnom administrativnom namjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo