'Državna administracija se otela kontroli'

'Prema rezultatima revizije stječe se dojam da se državna administracija otela kontroli i vodi svoju paralelnu politiku u paralelnom svemiru', kritizirao je saborski zastupnik D.

7.3.2012.
9:50
VOYO logo

Sabor je nastavio zasjedanje raspravom o Izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2011. te obavljenim revizijama.

Državna revizija lani je analizirala potrošnju 178 milijardi kuna javnog novca. Za uklanjanje nepravilnosti izdala je čak 2.935 naloga, no polovica njih ni nakon godinu dana nije provedena. Upravo to izazvalo je nezadovoljstvo saborskih zastupnika koji su "prstom upirali" i u čak 28 naloga koji se odnose na ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od kritičara načina poslovanja ministarstava bio je SDP-ovac Dan Špicer.

Natječaji namješteni, radovi obavljani po većim iznosima od ugovorenih...

"Neke su firme bile globljene zbog lošeg poslovanja iako nikome nisu nanijele financijsku štetu, ali uhvaćene su u prekršaju i to su platile. Znamo i da se kafići, primjerice, zatvaraju ako inspekcija u blagajni pronađe višak makar i kune. A sada temeljem ovog izvješća znamo da je državna administracija poslovala neodgovorno, netransparentno i nezakonito. Financijski proračuni ministarstva uopće nisu bili realni. U javnoj nabavi revizija pronalazi cijeli niz nezakonitosti prema kojima bi moglo značiti da su neki natječaji bili namješteni. Radovi i usluge obavljali su se po većim cijenama od onih koji su ugovoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rezultatima revizije stječe se dojam da se državna administracija otela kontroli i vodi svoju paralelnu politiku u paralelnom svemiru. Jer dok Vlada Jadranke Kosor poziva na štednju, ministarstva se natječu u rasipništvu kao da vode tajnu igru u kojoj je pobjednik ono ministarstvo koje potroši najviše i to nezakonito. Ako je takva igra postojala, odluka je pala da se natječu u potpisivanju ugovora o djelu za obavljanje poslova u okviru redovnih djelatnosti ministarstva za koje su ionako već plaćeni zaposlenici", kazao je, između ostalog, Špicer ističući kako su u ovom posljednjim poslovima prednjačili Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo prometa, a potom i Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo znanosti.

http://www.youtube-nocookie.com/v/4rr9faPiARg?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesar u revizije 'umiješao' i DORH

Vezano uz nepravilnosti na sjednici su zatražili da se utvrdi tko je odgovoran za nezakonita poslovanja. Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar predložio je zaključak po kojem bi Državno odvjetništvo u roku od šest mjeseci dostavilo posebno izvješće o poduzetim radnjama u predmetima za koje je Državni ured za reviziju dao nepovoljna mišljenja.

Martina Dalić (HDZ) je upozorila da neke preporuke Ureda u praksi nisu provedive, poput one da Porezna uprava informatički sustav mora nabaviti putem javne nabave. Zbog toga je predložila Uredu da snažnije pristupi procesu kontinuiranog usavršavanja i edukacije svojih revizora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 527 financijskih revizija, samo je 77 revidiranih zaslužilo pozitivno mišljenje, 3 su mišljenja zbog opsega nepravilnosti bila nepovoljna, a najviše - 447 prošlo je s uvjetnim mišljenjem zbog različitih propusta, izvijestio je Glavni državni revizor Ivan Klešić.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo