Državi će ukradeni šljunak platiti 4,5 milijuna kuna

25.10.2010.
10:40
VOYO logo

Sudsku nagodbu sklopili su zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ime države te odvjetnici Golf Country Cluba Zagreb pred sucem izmiriteljem Andreom Krstanović Čada. Tako će se u osiromašeni državni proračun u četiri rate sliti 4,5 milijuna kuna odštete zbog 300.000 prostornih metara ilegalno iskopanog šljunka i pijeska, piše Večernji list.

Taj klub je 2003. dobio rudarsku koncesiju za izvođenje rudarskih radova u polju Savski nasip, a bila su točno određena područja na kojima su se smjeli izvoditi radovi. No, utvrđeno je da je klub iskopavao šljunak i pijesak izvan granica odobrenih prema glavnom rudarskom projektu. Kad je država prikupila dokaze o ilegalnom rudarenju, 2008. podignuta je tužba protiv Golf Country Cluba i zatražena odšteta od gotovo 6,5 milijuna kuna, na koliko je procijenjena nezakonita dobit kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, očito je procjena tužiteljstva bila da je bolje i efikasnije za državu da se nagode u postupku mirenja za 4,5 milijuna kuna, nego da se povlače po sudu do pravomoćnosti presude. Nagodbom se država obvezala da će povući odštetne zahtjeve u svim imovinskim sporovima protiv tog kluba u trenutku kada im klub isplati zadnju ratu dogovorenog iznosa, te su se suglasili da su nagodbom riješili sve međusobne sporove.

Tužiteljstvo je, naime, otvarajući istragu o ilegalnom rudarenju, zatražilo i poništenje elaborata o etažiranju jer je 5.000 kvadrata u 54 vile sagrađeno mimo građevinske dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, potkraj siječnja 2010. investitori iz kluba dobili su od Ministarstva graditeljstva dopunu i izmjenu lokacijske dozvole te započeli legalizaciju. Odvjetnik Krešimir Krsnik, koji je zastupao vlasnike Golf Country Cluba Zagreb, potvrdio nam je da su sagrađene vile pravomoćnim rješenjem legalizirane te da nakon nagodbe nema više nikakvih sporova između države i tog kluba, niti se protiv vlasnika kluba vodi bilo kakav postupak, piše Večernji list.

Prethodni članak:

arti-201007280610006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo