dobar rezultat borisa lalovca / Država lani naplatila rekordni prihod od PDV-a: čak dvije milijarde više nego pretkrizne 2008.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Boris Lalovac, ministar financija u odlasku, iza sebe ostavlja proračun u boljem stanju nego što je i sam planirao

4.1.2016.
21:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sa zadnjim danom prošle godine blagajna u Ministarstvu financija zabilježila je manjak od 9,5 milijardi kuna, čak tri milijarde manje od planiranog. Dobrom rezultatu najviše je pridonio prihod od PDV-a, čak 43,5 milijarde kuna, 2,6 milijardi više nego 2014., ali i 2,2 milijarde više nego u rekordnoj 2008. godini.

"Prihod od PDV-a je nikad bolji. Bolji je od one najbolje 2008. godine, 43 milijarde kuna, i mislim da se pokazalo da je mjere koje je ova vlada provodila, prvenstveno rasterećenje dohodka se pokazalo kao ispravna mjera u potrošnji građana", rekao je Boris Lalovac za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, proračunski prihodi centralne države u 2015. bili su 107 milijardi kuna, a rashodi 116, 5 milijardi što čini deficit od 9,5 milijardi umjesto planiranih 12,5. 

Nešto se uštedjelo i na rashodima, plaće su 500 milijuna kuna manje nego planirane, kao i materijalni troškovi na kojima se također uštedjelo 500 milijuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljive su brojke i o tome koliko smo trošili prošle godine. Fiskalizacija je pokazala da smo gotovine i kartica popeglali za 158,3 milijarde kuna, što je 3,3 milijarde više nego 2014. Unajrastrošmnijem prosincu fiskalizacija je pokazala da smo također potrošili više nego lani. Naime, za Djeda Mraza i društvo smo dali 12,6 milijardi kuna, 400 milijuna više nego godinu prije.  

"Pokazalo se i što se tiče fiskalizacije da je u 12. mjesecu bilo 12,6 milijardi kuna potrošnje u gotovu novcu što je za jedno tri posto više nego prošle godine. Ipak, moramo reći da je Hrvatska dugo čekala gospodarski rast i nadamo se da će nova vlada nastaviti na ovome što smo se mi zaustavili, a to je i daljnje rasterećenje poreznog dohodka i oslobađati sve moguće terete prema građanima jer se pokazuje da je to ispravan model", pojasnio je Lalovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo