DRŽAVA ISELILA SLIJEPU DJECU PA IH ZABORAVILA: / 'Sada su izgubili i sigurnost, samostalnost, vratili su ih 7 godina unatrag'

Image
Foto: Sceranshoot/RTL

Prostor u koji je država smjestila djecu s posebnim potrebama od kojih su neki primjerice slijepi, autistični ili imaju blagu retardaciju, krajnje je neprimjeren.

8.4.2016.
9:39
Sceranshoot/RTL
VOYO logo

Riječ je o 28 djece koja cijeli svoj život pohađaju Centar Vinko Bek koji se nalazio u Nazorovoj. Ondje su znali svaki njegov kutak i teško im je palo kada je ravnateljica Darija Kralj lani u rujnu na temelju zatvorila zgradu u kojoj su bili na temelju sudskog elaborata u kojem stoji da je opasna za život i zdravlje korisnika. Tada su iselili u drugi prostor istog centra u Kušlanovoj ulici, no ubrzo je uslijedilo novo razdvajanje djece i 16-ero ih je prebačeno na treću lokaciju u Filipovićevu ulicu u privatnu kuću.

Upozorenja ministarstvima od 2005!

"Izgubili su i sigurnost i rutinu i samostalnost, djeca su vraćena po 6, 7 godina unatrag, u otporu su. Ovdje isto tako nemaju dvorište, skučen je prostor, opasne stepenice. Mi smo prihvatili to samo kao privremeni smještaj dok se ne riješi Nazorova kako nam je obećano", pričaju danas roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica danas, pak, kaže kako još od 2005. upozorava resorna ministarstva da treba pokrenuti ideju obnove kako bi, kada do nje dođe - bila što bezbolnija za djecu. Tvrdi da njezine molbe nisu nikada ozbiljno shvaćene.

Razmatraju se mogućnosti?

Na cijeli slučaj reagirala je i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekić Knežević koja je istaknula kako se treba ispitati gdje je zastao cijeli proces, jer situacije, poput one u kojoj su sada ta djeca, za njih nisu i malo dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu, pak, navode tek kako su upoznati s problemom te da razmatraju mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo