Država bi nam mogla postati Republika Agrokor

'Zastrašujuće je da se logo Horvatinčićevog projekta lijepi po javnim pločnicima. To pokazuje da gubimo granicu između privatnog i javnog.

9.4.2011.
12:20
VOYO logo

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević bio je jedan od glavnih organizatora građanskog otpora protiv ustupanja javnih površina investitoru Tomislavu Horvatinčiću za potrebe gradnje šoping centra na Cvjetnom trgu. Nakon pet godina bitke između prosvjednika i investitora gradnja je danas dovršena, a šoping centar otvoren. Otvorenje su također pratili prosvjedi, ali ova priča je završena.

"Prije svega ćemo inzistirati na kaznenoj prijavi podnesenoj zbog financiranja projekta u Varšavskoj od strane Grada. Ona je već godinu dana u ladicama Državnog odvjetništva, nije niti odbačena niti je podignuta optužnica. Ne vidimo da je rad na toj prijavi morao trajati duže od godinu dana. Inzistirat ćemo i na rasvjetljavanju podrijetla novca kojim je financiran projekt, a bavit ćemo se i time da se slična sudbina ne dogodi barem u 15 drugih donjogradskih blokova, što su HOTO grupa i neki drugi investitori već najavili. Cijela priča nije niti izbliza gotova", kaže Tomašević za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da šoping centar nikad ne može biti javni prostor te da je to ono što udrugu najviše smeta u zadnjim medijskim napisima koji govore da je Zagreb dobio novu ulicu.

"To nije javni prostor i nije ulica, a Varšavska jest ulica, jest javni prostor, jest pješačka zona. Što će se događati u tom hodniku ovisi isključivo o volji HOTO grupe, a ne o volji građana, gradske ili bilo koje druge vlasti", kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što ako većinu građana više zanima odlazak u šoping centar, nego razlika između javnog i privatnog, predsjednik zelenih odgovara: "To je u redu, ali ako krenemo u tom smjeru više nećemo biti Republika Hrvatska, nego ćemo biti Republika Agrokor. Ako je to smjer kojim smo krenuli, tad će sve biti privatizirano i privatno, pa nećemo imati niti državu. Tome se apsolutno protivimo, ne samo na primjeru ulica i trgova, nego i na primjeru zajedničkih resursa poput šuma, voda, jadranske obale... Sve su to zajednički resursi kojima se sada sprema novi val privatizacije, što najavljuje premijerkin savjetnik Borislav Škegro".

U cijeloj priči, ističe Tomašević, vlasnik Cvjetnog Tomislav Horvatinčić je "najmanji problem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je privatni investitor koji ima cilj zaraditi novac. Puno veći je problem u gradskoj vlasti koja je dozvolila projekt nauštrb javnog interesa. Nas su mediji neprestano gurali u sukob sa investitorom. Zato nismo u dovoljnoj mjeri uspjeli iskomunicirati činjenicu da pravi problem leži u gradskoj vlasti. To je bio jedan od većih problema ove kampanje", kaže Tomislav Tomašević.

Vezani članci:

arti-201104080623006 arti-201104080202006 arti-201104070645006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo