Društvo s neograničenom neodgovornošću

Jadranka Kosor pohvalila se rastom zaposlenosti, koji ima puno više veze sa suncem, morem, kamenom i maslinom, nego s radom hrvatske Vlade. Što je sljedeće?

5.5.2010.
13:53
VOYO logo

Neobično je kako vlast u Hrvata za negativne stvari krivi okruženje i svjetske neprilike, a kada se radi o posljedicama razdoblja sunčanja sjeverne polutke planeta Zemlje zbog njenog nagiba prema Suncu, onda tapša samu sebe po ramenu.

Osim što je preuzela odgovornost za dolazak sunčanih dana na Jadran, Kosor je za svoju Vladu ukrala i malo zvjezdane prašine koju oko sebe ovih dana rasipa Ivan Šimonović, pripisavši joj dio njegovih karijernih dostignuća. S druge strane, odgovornost Vlade za kriminal u resoru ministra Božidara Kalmete nije na vladajućem kabinetu, štoviše, ni na Kalmeti. On uvijek može reći da bi se država destabilizirala ako bi najodgovorniji u državi morali snositi posljedice zbog podređenih im činovnika i delegiranih menadžera. Kao što može i mirne duše izjaviti da ne zna ništa što se događa u njegovom ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đe da Vlada zna odakle MOL-u upravljačka prava?

Isto kao što za Šimonovićevog nasljednika može biti izabran Dražen Bošnjaković, koji je sjedio u povjerenstvu zaduženom za novi dioničarski ugovor s MOL-om, a onda mirne duše izjavi da ne zna što se dogodilo s Inom i odakle Mađarima upravljačka prava.

Nevjerojatno neznanje preplavilo je povjerenstvo za nadziranje zbivanja oko naftne kompanije Ine, u kojem su osim Bošnjakovića i tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bili ministar financija Ivan Šuker, njegov tadašnji pomoćnik, a današnji šef Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak te državni tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić, poznatiji kao čovjek koji je Sanaderu ustupio svoju jahtu, nego kao osoba koja je Hrvatskoj donijela nešto digitalnije od TV-signala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji su u medije pustili informaciju kako to povjerenstvo formalno nikada nije ukinuto, ali da je prestalo s radom iz nepoznatih razloga. Šuker, Lučić, Duvnjak i Bošnjaković prestali su dobivati materijale relevantne za preuzimanje upravljačkih prava, a da nisu ni primijetili da Polančec sam, na svoju ruku i s izrazom zloće na licu, krčmi imovinu naftne kompanije. A zašto je povjerenstvo prestalo mariti za Inu? Nitko ne zna, nitko se ne pita, nitko iz povjerenstva nije odgovoran, osim ranije spomenutog Polančeca, kojemu se crno piše ne samo po pitanju Ine.

'Nismo odgovorni za povećanje cijena plina i struje'

S druge, pak, strane Vlada je na sebe preuzela zasluge za pravilnik o utvrđivanju cijena goriva, koji naftašima neće dopuštati dizanje cijena više od tri posto i objavila rat samovolji Ine i njoj sličnih distributera. Ispostavilo se da taj pravilnik ne sprečava ništa tomu slično i da cijene pojedinih derivata rastu preko 4,5 posto, ali misija je ispunjena – Vlada je na trenutak zablistala, a kasnije je rijetko tko provjeravao je li obećanje ispunjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladino cipelarenje Hrvatske energetske regulatorne agencije i traženje smjene Upravnog vijeća ponovno preusmjerava pozornost s bitnog detalja: HERA daje neobvezujuće mišljenje i nije ta koja donosi odluku o povećanju cijena struje i grijanja, za razliku od Vlade. Kako Vladi nije palo na pamet da ne odobri ili makar obeća sprečavanje povećanja cijena u ovom slučaju, to nitko ne zna.

Tko pije, tko plaća?

Samo u zadnje vrijeme pobrkani su još neki lončići nadležnosti, odgovornosti i davanja prednosti različitim zakonskim rješenjima, poput smjene šefa Uprave Petrokemije zato što je više poštivao ugovor od Kosoričine konferencije za medije. Zanimljivo je i kako je vlast policiji i državnom odvjetništvu dala praktički zakonodavne ovlasti kada je riječ o arbitriranju u slučajevima hapšenja konzumenata marihuane, pa oni biraju hoće li primjenjivati kazneni ili prekršajni zakon na njih, kao da se ne radi o razlici između novčane packe i višegodišnje zatvorske kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se reći da je Kosoričina Vlada, kao i Sanaderova koja se pretvarala da može svojim autoritetom apelirati na smanjenje trgovačkih marži ili kamata, pridonijela da se u ovoj birtiji više zaista ne zna tko pije, a tko plaća. Naslućuje se ipak da sve plaćaju građani, dok za prazne frižidere i blagajnu u kafiću nisu odgovorni oni koji već godinama teturaju od šanka do šanka i objašnjavaju im da su liječeni alkoholičari s ubitačnim rakijaškim zadahom koji im nadire iz usta, dakako, misterioznog porijekla.

Probuditi se iznenada, kraj leša

Možda je najbolji opis odgovornosti Vlade u Hrvatskoj za godine iracionalnog trošenja koje su vodile do financijskog kraha ili iščuđavanje odlukama koje sami donose, dao američki komičar Jon Stewart kad je komentirao relativiziranje krivice naftne kompanije zbog izlijevanja tona nafte u ocean u Meksičkom zaljevu, koje još uvijek nije zaustavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na direktno pitanje jesu li krivci za onečišćenje oceana površinom veće od nekoliko američkih država i pogrom morskih beštija u okruženju propale platforme, jedan je naftaš iz kompanije BP odgovor započelo s: "Ne znamo, može biti, ali nismo sigurni." A to bi u Stewartovom prijevodu zvučalo otprilike kao: "Ja sam se samo probudio u sobi te prostitutke, ona je bila mrtva, ja sam bio pokriven krvlju. Mogao je biti bilo tko."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo