'vučić u mantiji' / Drugo lice zagrebačkog patrijarha: Porfirije na Bogoslovnom fakultetu spletkario i prijetio zaposlenicima?

Image
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Porfirije je ipak izabran za patrijarha SPC-a i, kako podsjećaju u Junacima doba zlog, sada se pojavljuje u predizbornom spotu Aleksandra Vučića

29.3.2022.
14:47
Antonio Ahel/ATAImages
VOYO logo

Epizoda srpskog dokumentarnog serijala Junaci doba zlog posvećena je jednom od najmoćnijih osoba u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, episkopu Irineju Buloviću, u kojem je on opisan kao "Vučić u manitiji". U jednom se dijelu te epizode spominje i aktualni patrijarh Porfirije, dugogodišnji zagrebački episkop.

"Zagreb i ja volimo se javno", kaže u dokumentarcu nasmiješeni Porfirije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dotična epizoda pokazuje da Porfirije u unutarcrkvenim obračunima pokazuje i drugačije lice, piše Index.

Cijela priča je započela kada su se neki profesori na Bogosloviji usudili kritizirati neke izjave vrha Srpske pravoslavne crkve. Sveti arhijerejski sinod je tada uskratio podršku redovnom profesoru Maksimu Vasiljeviću i docentu Marku Vilotiću s Bogoslovnog fakulteta koji su se zamjerili Irineju Buloviću. Obrazloženje za otkaz profesoru i docentu su neuvjerljivo osporili ugledni profesori, a beogradsko sveučilište je reagiralo propitujući legitimnost Savjeta Bogoslovnog fakulteta da odlučuje o smjeni dekana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOLE, PA DO KAD?! /

Novak Đoković pričestio se istom žlicom kao i mnogi drugi. U usta mu je stavio patrijarh Porfirije

Image
NOLE, PA DO KAD?! /

Novak Đoković pričestio se istom žlicom kao i mnogi drugi. U usta mu je stavio patrijarh Porfirije

Kada je dekan Bogoslovnog fakulteta vladika Ignjatije Midić odbio smijeniti dvojicu predavača, tvrdeći da je zahtjev nezakonit, Irinej Bulović i njegova vrhuška u SPC-u odlučili su smijeniti njega. Tu se u priču uključuje i Porfirije, na strani Irineja Bulovića.

U dokumentarcu je prikazano kako je prvi na metu došao Ljubomir Grčić, jedan od zaposlenika tog fakulteta, koji je a Bogosloviju donio dopis Rektorata o spornosti Savjeta fakulteta, koji je nelegalno izabran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome zašto je donio taj dopis ispitivao ga je tadašnji episkop zagrebačko-ljubljanski, a danas patrijarh srpski Porfirije, koji ga je, kako Grčić tvrdi, pitao za koga radi i prijetio da će ga "oduvati". Pred sjednicu Savjeta fakulteta na njegove članove vršen je ozbiljan pritisak, a profesori dr. Vladan Perišić i dr. Rodoljub Kubat obavijestili su e-mailom o tome sve članove Nastavno-naučnog vijeća", rečeno je u Junacima doba zlog, a zatim su citirali i pismo profesora u kojem optužuju Porfirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U večernjim satima mitropolit Porfirije pozvao je kolegu prof. dr. Draga Sandu i rekao mu: ‘Patrijarh ti je poručio da ukoliko sutra ne glasaš za smjenu dekana, glava ti je na panju." Patrijarh je tad bio Irinej Gavrilović, saveznik imenjaka Bulovića, kao uostalom i Porfirija.

Slučaj je ipak završen tako što je vladika Ignjatije sam dao ostavku na mjesto dekana Bogoslovije. Profesor Bogoljub Kubat, koji je kolege informirao o Porfirijevim prijetnjama, dobio je otkaz. Porfirije je pak izabran za patrijarha SPC-a i, kako podsjećaju u Junacima doba zlog, sada se pojavljuje u predizbornom spotu Aleksandra Vučića, piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo