'KAO DA JE SVE OSMISLIO NETKO ODOZGO' / Đurđica Klancir primijetila znakovitu podudarnost u pljački Ine: 'Počeli su mahnito skrivati novac, ali ga je bilo toliko...'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izvidi su počeli prije tri mjeseca, a upravo tada je Ćorić prestao biti ministar. 'zabrinjava činjenica da je istraga išla u kratkom roku u kojemu su se neki akteri već uspjeli izmaknuti', ističe Đurđica Klancir

4.9.2022.
11:18
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Novinarka i analtičarka Net.hr-a  Đurđica Klancir  te Goran Penić iz Jutarnjeg lista  za N1 su komentirali megapljačku u Ini.

Klancir kaže kako se spletom okolnosti sve otkrilo, ali upozorava kako su u pitanju iznosi  zbog kojih je jasno da se radi o osmišljenom projektu te da se radi o visokom, a ne " o četvrtom rangu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je jedan aspekt koji mora brinuti i Vladu i javnost. To je bojazan, nova doza nesigurnosti, ovo neprestano propitivanje što se sve zbilo… Kad se odmaknemo od cijele ove priče, doima se da se sve počelo osmišljavati 2019. kad je od HERA-e zatraženo da se krene u tu vrstu biznisa, a dozvolu je tražila tvrtka bez ikakvih kompetencija za poslovanje plinom. Čini se da je projekt osmišljavan upravo s namjerom da se krene u izvlačenje jeftinog plina koji će se onda skupo prodavati. Ako su izvidi počeli prije tri mjeseca, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se rasvijetliti ti korijeni priče”, govori Klancir.

Image
ŠTO JE JAMIO, JE JAMIO /

INA nakon maratonskog sastanka smijenila Škugora: 'Njegov ugovor o radu bit će raskinut, svjesno je prekršio pravila'

Image
ŠTO JE JAMIO, JE JAMIO /

INA nakon maratonskog sastanka smijenila Škugora: 'Njegov ugovor o radu bit će raskinut, svjesno je prekršio pravila'

Penić pak ističe da je pljačka otkrivena jer je aktere uhvatila panika. "Vjerojatno je došlo do panike pa su počeli mahnito sakrivati novac, ali ga je bilo toliko da ga nisu mogli prikriti. Onda su taj ogroman iznos uplatili na račun umirovljenika i u banci je odmah upaljen alarm i morali su alarmirati Ured za sprečavanje pranja novca”, objašnjava Penić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Uprava i NO nisu znali čemu oni služe?

Na pitanje tko je znao, a tko je trebao znati, Penić kaže kako bi Uprava trebala znati što se događa u firmi. “U Ini postoji taj paralelni sustav gdje odbor izvršnih direktora upravlja Inom. Tamo nešto ne štima i to već dobro desetljeće, otkad je izmijenjen taj upravljački ugovor, a znamo kako je on izmijenjen, koruptivnim radnjama. Svakako je Uprava trebala znati. Ako je znala, to je porazno. Ako nije, to je još gore. Ne čini mi se da se tolika pljačka mogla odvijati u tako uskom krugu ljudi”, kaže Penić.

Klancir kaže kako slušamo da nitko nije znao. “Onda se postavlja pitanje za što služe Uprave i Nadzorni odbori. “Sve više članovi Uprave i NO-a s hrvatske strane, sve više postaju osobe koje nemaju značajno iskustvo u području energetike, sve više dolazi do izražaja politički dio priče. Članovi se mijenjaju vrlo brzo i na kraju smo došli do toga da su svi oni začuđeni ovime što se zbivalo. A zbivalo se po hrvatskoj liniji”, govori ona i skreće pozornost na još jednu podudarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ovo je počelo prije tri mjeseca, upravo kada je Ćorić prestao biti ministar.

“Koliko su bila intenzivna ta druženja s ministrom Ćorićem. Ponavljam, ovo sve počelo prije tri mjeseca, a on je upravo tada prestao biti ministar”, govori Klancir. “Sve se doima uhodano i kao da je teklo vrlo glatko, kao da je to sve osmislio netko s više razine. Zabrinjava činjenica da je istraga išla u kratkom roku u kojemu su se neki akteri već uspjeli izmaknuti”, govori Klancir podsjećajući da su u aferu uključeni uglavnom članovi HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo