'DROGA' POPULARNA NA ZRĆU VIŠE NIJE LEGALNA: Partijaneri se s njom masovno 'pucaju', ali sada će za to dobiti kaznu

Image

Milan Kujundžić je napomenuo da, kao i drugi narkotici, ampule mogu oštetiti centralni živčani sustav

24.7.2019.
13:55
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se u srijedu na problem uporabe ampula dušičnog oksida, tzv. plina smijavca, koji mladi zloupotrebljavaju kao zamjenu za opijate, rekavši da Ministarstvo zdravstva zabranjuje uporabu koja nije u skladu s primarnom namjenom, a za to su predviđene i novčane kazne. Ampule koje mladi, ponajviše na Zrću, koriste kao zamjenu za opijate, a u Hrvatskoj se mogu kupiti legalno, koriste se u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao potisni plin za šlag.

Image
Image

29.06.2017., Zadar - Oko 13 ticuca britanskih turista zabavlja se na Hideout festivalu na plazi Zrce. Velik broj gostiju rekreativno koristi plin koji ser legalno prodaje u balonima na plazi. Rijec je o dusicnom oksidu (N2O), plinu u ampulama koji se koristi u ugostiteljstvu za pripremu slaga. Iako je u Velikoj britaniji ilegalan, u Hrvatskoj je u slobodnoj prodaji, cak preko fiskalnih blagajni jer nije na popisu droga. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Mediji su izvijestili da je ministarstvo donijelo naredbu, koja ostaje na snazi do 30. rujna, da se "u cilju zaštite života i zdravlja ljudi zabranjuje uporaba koja nije u skladu s predviđenom namjenom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRAJ DROGE, NASILJA I UBOJSTAVA NA ZRĆU? Stiže noćna mora za dilere: /

Borac protiv organiziranog kriminala i poznavatelj 'scene'

Ampule je teško zabraniti

"Više ministarstava i subjekata je zaključilo da ovo što se događa s ampulama, a lani su se često zloupotrebljavale kao narkotik dok su to proizvodi koji se prije svega koriste u ugostiteljstvu, uzrokuje mnogo veću štetu od zabrane uporabe. Stoga smo donijeli privremenu zabranu koja je stupila na snagu", potvrdio je ministar.

Image
Image

04.07.2013., Novalja - After beach party u klubu Noa. Baloni s kojima se inhaliraju mladi Britanci. Photo:Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kujundžić nije precizirao do kada će trajati zabrana. Napomenuo je da, kao i drugi narkotici, ampule mogu oštetiti centralni živčani sustav. Ipak, takav je proizvod teško zabraniti jer se koristi u prehrambene svrhe. Ministar je podsjetio i na lanjski slučaj u Novalji gdje su se dvije engleske skupine sukobile zbog prodaje ampula, pri čemu je jedna osoba poginula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slastičari će i dalje moći nabavljati ampule, no neće ih moći preprodavati. "Oni su ampule preprodavali kao sladoled", ocijenio je ministar i rekao da su kazne za to predviđene, ali ne zna kolike su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo