Bio je jedini optuženi / Bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen optužbi za kornatsku tragediju

Image

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru, vatrogasni zapovjednik iz Šibenika Dražen Slavica u petak je, po drugi put, nepravomoćno oslobođen krivnje za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu 2007. godine

27.4.2018.
11:15
VOYO logo

Bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik, Dražen Slavica oslobođen je optužbi za kornatsku tragediju, odluka je Županijskog suda u Zadru, a doznaje reporterka RTL-a Nikolina Radić Ančić.

Ničim nije dokazano da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret u optužnici, rekao je na početku obrazloženja presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog. U rujnu 2013., na zadarskom Županijskom sudu, nepravomoćno je oslobođen, ali je Vrhovni sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje koje je na Županijskom sudu u Zadru trajalo više od godinu i pol.

Saslušani su novi svjedoci, a stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković novim su vještačenjem utvrdili da su vatrogasci stradali u požaru s eruptivnim efektom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Boris Radman je prihvatio vještačenje Instituta Ruđer Bošković da je riječ o požaru s eruptivnim efektom, izgaranju koje je podiglo temperaturu na 2000 stupnjeva Celzijevih. Kobna je bila vatra koja je bila visoka ne niže od jednog metra te se kretala brzinom od oko 1,2 m/s. 

Vatrogasci su desantirali u 14.24 i prošli oko 325 metara do mjesta stradavanja. Sam prelazak vatre preko njih trajao je od 7-10 sekundi.
Osim toga, po presudi Slavica i nije imao ingerenciju nad DVD-ovima i njihovi su zapovjednici odgovorni za odluke da se krene, koga da pošalju i da su trebali odbiti jer su neprofesionalni vatrogasci neobučeni za takav tip gašenja. 
Također je utvrdio da je Slavica pravodobno tražio helikopter i kanader, ali ih nije dobio. Na Hvaru su na ručku od 12-17 sati bili glavni vatrogasni zapovjednik i njegov zamjenik Vuko i Jurin s generalom Stojkovićem koji je imao ovlasti za dizanje zračnih snaga. Nisu digli ni DIP-ovce. Njihovo nereagiranje sud smatra neopravdanim i protupravnim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, ponovljeno suđenje za pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatima bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Slavici počelo u rujnu 2016. godine te su se već tad počeli otkrivati novi obrati. Primjerice, u prvom su postupku ključni dokazi troje vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" potpuno nezakonito ušli u spis, iako je na temelju njih sudac Boris Babić donio oslobađajuću presudu u korist Dražena Slavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je samo još jednom, jedanaest godina nakon tragedije, utvrđena površnost u vođenju prethodnog postupka, čiju je istragu vodio županijski istražni sudac iz Šibenika Branko Ivić. Zbog utvrđivanja nezakonitosti, vještaci se nisu smjeli koristiti pripremljenim papirima nego su prvi put morali prepričati čega se sjećaju samo kao svjedoci događaja.

Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog. U rujnu 2013. na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen. Vrhovni je sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo