DEŽURAJU SVE SLUŽBE / Dramatično na riječkom području, Rječina prijeti kućama: 'Bilo je jako opasno. Navirala je velika voda...'

U Općini Jelenje voda se probila u nekoliko kuća i ambulantu

6.11.2019.
18:50
VOYO logo

Riječko područje i dalje se bori s posljedicama velikih i dugotrajnih oborina. U Rijeci je, primjerice, u samo 12 sati pao 51 milimetar kiše, što je gotovo trećina ukupne količine kiše za studeni.  

Najgore je prošla Općina Jelenje. Tamo je voda prodrla u nekoliko kuća i ambulantu. Zbog nabujale Rječine postavljaju se zečji nasipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik DVD-a Jelenje Marino Reljac kazao je u RTL-u Danas da je u srijedu situacija nešto povoljnija nego prošlu noć, a razina vode je nešto pala.

"Na terenu smo cijeli dan, kontroliramo zečje nasipe, a danas smo ih i pojačavali. Prognoze kažu da će tijekom noći pasti još kiše i očekujemo ponovni rast Rječine", kazao je Reljac i  dodao da ljudi mogu biti mirni premda je najavljeno još kiše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rječina prijeti izlijevanjem

U utorak je situacija bila kao da se sva kiša svijeta slila na Jelenje. Vrijeme se u srijedu smirilo, ali problem je Rječina koja prijeti izlijevanjem. Najkritičnije je u Martinovom Selu, gdje Rječina teče uz kuće.

Vida s Rječinom živi 80 godina. Samo joj je jednom, 1998., prodrla do kuće. Ovaj put, kaže, nije baš dobro izgledalo. "Jučer je bilo jako opasno. Velika voda je navrla odjedanput, a korito to ne može toliko progutati i onda se razlije. Ali čim prestane kiša, onda ona padne", kazala je Vida Kukuljan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Jelenje je u utorak proglašeno pripravno stanje obrane od poplava. "Izašle su na teren sve službe, izašle su Hrvatske vode, općinske službe i naše komunalno društvo. Na dva mjesta su napravili preventivne zečje nasipe. Pratili smo osim Rječine i njezine pritoke", kazao je načelnik općine Jelenje Robert Marčelja

Poplavljena ambulanta u Dražicama

Poplavljene su kuće, ali i ambulanta u Dražicama. "Stavljali smo kante, krpe. Bilo je problema i s cjepivima, nije bilo struje, sinoć su to sve popravljali, sušili, puhali, tako da je jutros to proradilo", kazala je liječnica Nensi Bilanović Ćoso. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo bili u pripravnosti jer smo vidjeli da to ne ide na dobro", kazao je predsjednik DVD-a Jelenje Mark Kovačić te potvrdio da će dežurati i ovu noć koja dolazi. Marijan Grubišić, stanovnik Martinovog Sela, smatra da se voda neće izliti iz korita. "Ako bude padala kiša, onda bi se voda mogla još malo dići", kaže Grubišić. 

Voda za sada divlja unutar korita. No kiša će je noćas opet osnažiti. Oni koji s Rječinom žive znaju da ju je  teško predvidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo