Drama u zametenim selima, već danima ne izlaze iz kuća

6.2.2012.
15:46
VOYO logo

Tako jedna baka iz sela Prapatnice pokraj Vrgorca već četiri dana četiri dana nije izišla iz kuće jer ne može od snijega, a u selo, kaže, nije dolazio ni GSS, ni HV. O stanju u Vrgorcu detaljno se izvještava na blogu vrgorac.blog.hr, gdje se stanovnici javljaju s problemima u kojima su se našli.

Dnevnik.hr-u su se javila dva mještatnina Dicma, koji su do svog susjeda Marka prokopali tunel kroz snijeg! Zbog velikih nanosa snijega čovjek dva dana nije mogao izaći iz kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je pak objavio priču o obitelji Radić iz istoimenog sela u blizini Zagvozda, koji su upregnuli svog konja kako bi pronašli mlijeko za dvomjesečno dijete koje imaju u kući. Išli su do zagvozda, mlijeka nije bilo, pa su morali povući sve do Imotskog.

Bandić šalje pomoć u Splitsku i Šibensku županiju

Na sjednici zagrebačkog Operativnog stožera Zimske službe na kojoj je u ponedjeljak nazočio i voditelj Podružnice Zagrebačke ceste Alen Gospočić, razmatrani su i odobreni zahtjevi županija, te je dogovoreno da potrebna oprema u te županije krene već večeras, ali pod uvjetom da ni u jednom trenutku ne bude dovedeno u pitanje redovito čišćenje grada Zagreba od snijega, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitsko-dalmatinsku županiju kreću dva ICB 3X traktora s korpom i utovarivačem, te jedan kamion s ralicom i rasipačem, te sol. U Šibensko-kninsku županiju idu također dva ICB 3X traktora s korpom i utovarivačem, te jedan kamion s ralicom i rasipačem, te sol.

Također, DUZS je izvijestio kako su u pripravnost stavljena 43 pripadnika Interventne specijalne postrojbe civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, te da su iz sustava Državnih robnih zaliha pripremljene namirnice za prehranu stanovništva (minimum 10.000 obroka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stroj iz Zagreba nedostaju im lanci

Podsjetimo, ranije je u ponedjeljak Stožer za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije zatražio pomoć od HAC-a i Vlade u čišćenju prometnica.

"Situacija na terenu je teška. Imali smo više od 100 zaselaka koji su bili odsječeni. Ima ih još. Hranu, vodu, lijekove i sve što tamošnjim stanovnicima treba nastojimo dobaviti pomoću naših hitnih službi. Na terenu su i HGSS, Crveni križ, te vatrogasci koji su najbrojniji", kazao nam je u ponedjeljak tajnik Stožera za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić. Ujedno nam je potvrdio da je Stožer nakon nekoliko dana bitke sa snijegom pomoć zatražio i od Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomoć u čišćenju prometnica zatražili smo od HAC-a i Vlade danas u podne. Prema riječima naših stručnjaka, za normalizaciju stanja potrebna su nam četiri radna stroja Unimog s ralicom, četiri stroja Unimog sa snježnom frezom i četiri utovarivača", kazao je Gabrić.

"Na žalost puno pomoći od onog jednog stroja iz Zagreba nismo imali budući da mu nedostaju lanci. Ako ih dobijemo, moći ćemo raditi i s njim, a i Zagrebu smo uputili još jedan poziv za pomoć. Odande su nam već poručili da su nam spremni izaći u susret", kazao nam je tajnik Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Vrijeme

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo