DRAMA U SABORU ZBOG LNG TERMINALA: / 'Kako vam lice još nije crveno od laži koje ste izgovorili, sram vas bilo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.5.2018.
11:13
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na zahtjev Kluba SDP-a, Hrvatski sabor u četvrtak je, na samom početku rasprave o terminalu za ukapljeni prirodni plin koji u javnosti izaziva brojne kontroverze i prosvjede građana Krka, na kojem bi trebao biti smješten plutajući terminal, odredio kraću stanku, kako bi se taj Klub mogao dogovoriti kako će sudjelovati u daljnoj raspravi.

Klub je, naime, vrlo kritičan prema Vladinu zakonu koji definira starteški projekt LNG terminala na Krku, a smeta mu i što na saborsku sjednicu zakon nije došao braniti resorni ministar Tomislav Ćorić koji je, kako objasnio državni tajnik, na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu razumjeti da je sjednica Vlade, ali kad imamo zakon s ovakvim kontroverzama ministar mora biti ovdje i odgovarati na pitanja, poručio je Peđa Grbin (SDP) i od predsjedavajućeg Furia Radina zatražio da stanku iskoristi da pozove ministra da dođe u Sabor. Ministar je nedolaskom obezvrijedio Sabor, naglasio je Grbin.

Kritika Jovanovića

SDP-ovca Željka Jovanovića, potom je razljutilo izlaganje državnog tajnika, prenosi N1. "Gospodine državni tajniče, ne znam kako vam lice nije još više crveno od laži koje ste izgovorili", kazao je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sram vas bilo", dodao je.

Podsjetimo, prijedlogom zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, uređuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade za pomorsko dobro, definira naknada za sigurnost opskrbe itd. Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjeni saborske rasprave, predstavnici Zelene akcije ispred saborske zgrade dijele letke kojima pozivaju zastupnike da ne podrže Vladin zakon, a grupa građana iz Omišlja na otoku Krku, pozorno prati raspravu sa saborske govornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo