politički obračuni / Dragan Čović za RTL Danas: 'Postoje u BiH paralelni sustavi koji su se nastavili od '95. do danas'

Na kraju posjeta Hrvatskoj, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović priznao je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju najmanje utjecaja

8.11.2016.
18:57
VOYO logo

Nakon dva dana, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović završio je svoj vrlo intenzivan posjet Zagrebu tijekom kojeg se sastao s državnim i crkvenim vrhom.

Image
GLAVNA TEMA - OPTUŽNICE /

Čović stigao u Zagreb: razgovarao s državnim vrhom, a primio ga i kardinal Bozanić

Image
GLAVNA TEMA - OPTUŽNICE /

Čović stigao u Zagreb: razgovarao s državnim vrhom, a primio ga i kardinal Bozanić

Dok iz Sarajeva stižu kritike da je to uplitanje druge zemlje u unutarnje stvari BiH, Čović u intervjuu za RTL otvoreno progovara o planovima Bošnjaka i Srba i vlastitoj predsjedničkoj nemoći, ali istodobno i čvrstoj odluci da ove političke igre prestanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno mislim da je nekome bila najmera da napravi zbrku. Nemam cilj ili potrebu braniti zločin. Štoviše, i danas i tisuću puta ranije sam kazao da onaj tko je počinio zločin, bez obzira u ime koga, treba odgovarati, ali individualno odgovarati", rekao je. 

"Bilo koji zločin, bio on na maloljetnom djetetu ili na starcu, civilu ili vojniku, ako je učinjen kao zločin - nečasno, nemoralno i van standarda ratovanja - on zaslužuje osudu, a takvi zločini događali su se na svakom koraku Bosne i Hercegovine", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušava se već 15 godina u poseban kontekst staviti Domovinski rat, ili onaj rat kojeg mi doživljavamo kao Domovinski rat u BiH, kako bi se eliminirao politički i svaki drugi utjecaj Hrvata u Bosni i Hercegovini", tvrdi Čović.

Upitan imaju li Bošnjaci danas dojam da im je Hrvatska u ratu više pomogla ili odmogla, odgovorio je: "Ovisi. Ima ljudi koji smatraju da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. No tu si i oni drugi koji na toj poziciji žele opteretiti Hrvatsku i graditi jednu prividnu građansku državu od Bosne i Hercegovine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li razgovarao o aktualnoj situaciji s Dodikom, kazao je da još nije, ali da namjerava.

"Gospodin Dodik je u Kini. O tome smo na desetke puta već razgovarali. Optužnice dolaze iz Republike Srpske i njih ima na tisuće prema svima onima koji su na neki način činili zločine prema srpskom narodu, prema procjenama srpskih službi. Tu je dominantno bošnjački narod. Na isti način od Bošnjaka u Sarajevu se pripremaju slične aktivnosti", otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je istaknuo kako smatra da se ovo sada događa u svrhu političkog obračuna. 

"Postoje u BiH, ne trebamo o tome šutjeti, paralalni sustavi, koji su se nastavili od '95. do danas. Jedini koji ih ne vode su Hrvati", tvrdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je kazao kako isključivo Hrvati u BiH žele Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji.

Pogledajte cijeli intervju u videu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo