OD PUNKA DO ROMSKE GLAZBE / Doznajte tko sve nastupa na drugoj pozornici Špancirfesta, kultnom 'Stančiću'

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Na kultnoj pozornici Špancirfesta, smještenoj na Trgu Miljenka Stančića s pogledom na Stari grad, u deset dana festivala nastupit će isto toliko raznolikih i zanimljivih imena

13.8.2015.
19:25
Daniel Kasap/PIXSELL
VOYO logo

Na kultnoj pozornici Špancirfesta, smještenoj na Trgu Miljenka Stančića s pogledom na Stari grad, u deset dana festivala nastupit će isto toliko raznolikih i zanimljivih imena.

Program će u petak 21. kolovoza, otvoriti Nouvelle Vague, izvrstan bend koji na tipično francuski artsy način uz bogati utjecaj bossa nove obrađuje opća mjesta panka, novog vala i ostalih stilova 70-tih i 80-tih godina 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 22. kolovoza, u Varaždin, nakon cijele vječnosti stižu kultni Ljubljanski Pankrti, začetnici punk pokreta u Jugoslaviji i jedan od najvažnijih aktera popularne kulture na našim prostorima. Dan kasnije, u nedjelju 23. kolovoza, najljepši varaždinski trg raspametit će Džambo Aguševi Orchestra, nazvan prema svojem osnivaču, legendardnom trubaču Koci Aguševu, a koji će na Špancirfest donijeti strastvene zvukove balkanske, romske i turske glazbe s primjesama jazza i swinga.

Nakon tradicionalnih balkanskih zvukova, u ponedjeljak 24. kolovoza, stiže ultra-moderna slovenska atrakcija The Stroj. Sami sebe nazivaju urbanim plemenom, kao instrumente koriste razne odbačene bačve, alate i dijelove strojeva, a svoje ritmične rituale uz pratnju pirotehnike izvode na najluđim mogućim mjestima poput napuštenih rudnika, kamenoloma, praznih tvorničkih hala ili prerađenih autobusa. Post-industrijske zvukove i ritmove će u utorak, 25. kolovoza ublažiti Miroslav Evačić i Čardaš Blues Band, autentični podravski blues kao jeka zvuka delte Mississipija. Još jedan europski eho američke glazbe ponudit će švedski Movits!, koji će u srijedu, 26. kolovoza na Stančiću predstaviti svoj swing-hop-hop zvuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak, 27. kolovoza će se u Varaždin vratiti francuska atrakcija La Fanfare en Petard, kojih se varaždinski ljubitelji glazbe sjećaju po izvrsnom nastupu od prije nekoliko godina. U međuvremenu su ovi momci koji miješaju sve što je moderno, uz čvrsti ritam, cool vokal i minimalističke brass dionice postali još bolji što obećava izvrstan provod.

Drugi vikend Špancirfesta otvorit će u petak 28. kolovoza  francuski Alžirac Rachid Taha, proslavljen po miješanju rocka, popa i autentičnog alžirskog “Raï” zvuka, a dvije finalne večeri rezervirane su za dvije velike zvijezde. Najprije će u subotu, 29. kolovoza Stančić rasturiti Rambo Amadeus s Two Winnetous and one more, a u nedjelju, 30. kolovoza će festivalski program zatvoriti izvrsni zagrebački Detour, jedan od trenutačno najboljih hrvatskih pop bendova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo